Nagyvilág

A volt grúz államfőt megfosztanák állampolgárságától

Miheil Szaakasvili volt államfő grúz állampolgárságától való megfosztását javasolta Giorgi Margvelasvili grúz elnöknek az igazságügyi minisztérium, közölte csütörtökön újságírókkal Teja Culukiani, a tárca vezetője. A miniszter elmondta, hogy a javaslat ügyében a döntést az államfő hozza meg.

“A törvények értelmében  egy hónapnyi időt adtunk Miheil Szaakasvilinek, hogy önként mondjon le az állampolgárságáról. A minisztérium levelét november 3-án kézbesítették neki, de nem válaszolt rá (.), ezért küldjük el az ajánlást Margvelasvili elnöknek.

Miheil Szaakasvili 2004 januárjától 2013 végéig, két mandátumon át volt Grúzia elnöke. 2013 novemberében, Margvelasvili hivatalba lépése előtt néhány nappal elhagyta az országot, az Egyesült Államokban, majd Ukrajnában élt. 2015 elején Kijevben az ukrajnai reformok nemzetközi tanácsa vezetőjének nevezték ki. Májusban megkapta az ukrán állampolgárságot, május 30-án pedig az Odessza megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének nevezték ki.

Georgi Kverencshiladze, az államfő parlamenti titkára közölte, hogy az elnök “a tárca indítványának kézhezvétele után meghozza a megfelelő döntést”. A grúz törvények értelmében grúz állampolgár nem veheti fel egy másik ország állampolgárságát – tette hozzá. A kettős állampolgárság akkor engedélyezett, ha külföldi kéri a grúz állampolgárság felvételének engedélyezését eredeti állampolgárságának megtartása mellett.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik