Nagyvilág

Téglát készített a levegőből begyűjtött szmogból a pekingi művész

Száz napig járta az utcákat ipari porszívójával.

Ahogy az elmúlt napokban többször is megírtuk, akkora szmog borította be Pekinget, hogy látni is alig lehet tőle. Egy helyi művész száz napon át minden nap kivonult a kínai főváros utcáira ipari porszívójával, amellyel a levegőben terjengő apró porszemcséket gyűjtötte be. Ezt egészen hétfőig csinálta, amikor fogta az összegyűjtött port, összegyúrta agyaggal és elvitte egy téglagyárba kiégettetni.

A Nut Brother néven munkálkodó művész nagy figyelmet kapott Kína-szerte, bár sokan kételkednek, hogy tényleg lehet-e a szmogból téglát csinálni. Van, aki szerint az építőanyagot alkotó legapróbb részecskék is százszor akkorák, mint amik a levegőben terjengenek. Nut Brother azt mondta: száz nap alatt száz grammnyi port gyűjtött össze a levegőből, ehhez nyilván agyagot kellett hozzáadni, hogy tégla legyen belőle, de szimbolikusnak szánta a dolgot, nem tudományos kutatásnak.

A kiégetett téglát Nut Brother elviszi majd egy építkezésre, hogy egy új épület részévé váljon. „A tégla eltűnik a betondzsungelben, mint egy vízcsepp az óceánban” – mondta. (Yahoo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik