Nagyvilág

Összekeverték az al-Kaida egyik kiképzőjével, 13 évig tartották fogva

A YM-434-es fogoly tizenhárom évig volt a guantánamói támaszponton, az amerikaiak összekeverték egy másik iszlamistával.

Musztafa al-Aziz as-Samiri jemeni harcos, veterán dzsihádista, aki harcolt a z 1995-ös boszniai polgárháborúban, később a jemeni konfliktusban is részt vett. Az afgán tálibok mellett küzdött, volt az al-Kaida összekötője és kiképzője is. A Guardian szerint nagyjából ez állhatott a YM-434-es fogoly kartonján, nemrég derült ki róla, hogy összekeverték valakivel.

A kihallgatása során bebizonyosodott, hogy tényleg harcolt, de csak egyszerű katonaként, az afganisztáni Mazari Sarif közelében kapták el. Guantánamóban meghatározatlan időre csukták le, de vádat nem emeltek ellene.

Tizenhárom éve ül, példás a magatartása, megbánta tettét és kitanulta az ács- és szakácsmesterséget, az angollal is ismerkedik, készül a börtön utáni évekre. Jemenbe nem térhet vissza, de bárhol kész letelepedni, ahol befogadják őt.

Ha már Guantánamo, megírtuk korábban, hogy elutasította a Fehér Ház a Pentagonnak a guantánamói fogolytábor bezárására készített tervét, mert túl drágának vélte.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik