Nagyvilág

Lövöldözés Kaliforniában: 14 halott, három fegyveres szökésben

Tizennégyen meghaltak a san bernardinói lövöldözésben. Nem zárták ki a terrortámadást, három állig felfegyverzett elkövető szökésben van.

FRISS: Megöltek két gyanúsítottat.

A kaliforniai San Bernardino város tűzoltósága nagyon komoly Twitter-üzenetet tett közzé szerdán, miszerint egy olyan esethez vonultak ki, ahol egy lövöldözésnek húsz áldozata van. Az áldozatok számát órákkal később 14-re pontosították a hatóságok, ugyanennyien meg is sérültek. A hírek szerint volt legalább 30 túsz, akiket már kiszabadítottak. A SWAT kommandósai megtisztították az épületet, egyre több civilt hoznak ki bentről.

Az eset helyi idő szerint délelőtt 10:59-kor kezdődött. A lövöldözés helyszíne a South Waterman Avenue 1300-as szám, itt található az Inland Regional Center gyermekjóléti szolgálat (ami sérült gyerekekkel foglalkozik). 600 ember dolgozik a hatalmas épületben, így nem egyszerű megtalálni az elkövetőket. A Facebook-oldalukon nincs nyoma támadásnak, csak egyes kommentelők fejezték ki együttérzésüket vagy háborogtak a túl szigorú kaliforniai fegyvertartási szabályok miatt.

Később kiderült, hogy nem a központ volt a célpont, hanem azok a megyei alkalmazottak, akik partit tartottak a konferenciateremben.

A rendőrség is elismerte, hogy aktív merénylő van a helyszínen és kérte az embereket, hogy kerüljék el a környéket, mert ott rendőrségi művelet zajlik. Később a Twitteren hozzátették, egy és három közti elkövető lehet, akik bent vannak az épületben, a rendőrök pedig szobáról szobára kutatnak utánuk. A Los Angeles Times szerint a rendőrök egy fekete városi terepjárót (SUV-ot) keresnek, amivel három merénylő elmenekülhetett, egy lehet még az épületben.

Az elkövetők durván fel vannak fegyverezve és golyóálló mellényt viselnek – tették hozzá.

Több lap is említi, hogy robbanószerkezetet is találtak a helyszínen. A felvételeken az látható, hogy rengeteg a rendőr, mentős és tűzoltó a környéken, szinte háborús állapotok uralkodnak, láthatólag nagyon sok sérült ellátására készültek fel. Közben Barack Obama elnököt is értesítették a történtekről, aki meg is szólalt: azt mondta, máshol a világon nincs sorozatban ennyi fegyveres ámokfutás, mint Amerikában, szigorúbb fegyvertartási szabályok kellenek.

San Bernandino, 2015. december 2.A Los Angeles News Group és a San Bernandino Sun által közreadott képen egy páncélozott rendőrségi jármű érkezik az Inland Regional Center szociális intézményhez a kaliforniai San Bernandinóban 2015. december 2-án, miután egy vagy több fegyveres lövöldözni kezdett az épületben. Az első jelentések az áldozatok számával és súlyosságával kapcsolatban ellentmondásosak, a különböző híradások szerint a lövöldözésben 12-20 ember vesztette életét. (MTI/EPA/Los Angeles News Group/Doug Saunders)
MTI/EPA/Los Angeles News Group/Doug Saunders

A Los Angeles Timesnak egy férfi elmondta, hogy felesége bent dolgozik, tőle tud a történtekről. A neje szerint egy fegyveres ment be az épületbe, majd lőni kezdett. A nő elbarikádozta magát egy irodában, előtte holttesteket is látott. A közeli golfklub üzemeltetői közölték, hogy ők is bezártak, az egyik pályán egy rendőrségi helikopter áll, ők pedig tüzet is láttak (ez magyarázat lehet a tűzoltók kihívására). Volt, aki a központban gyakorlatnak hitte, ahogy a rendőrök az épülethez rohannak.

Közben a politikusok, főleg az amerikai elnökválasztásban érintett emberek is együttérzésüket fejezték ki az áldozatok felé, még a republikánus Donald Trump is megszólalt, ő nagyon szorít a rendőröknek.

San Bernardino a Los Angeles környéki konurbációhoz tartozik, kb. 200 ezren lakják, egy órányi autóútra található a metropolisztól.

Frissítjük cikkünket, addig élőben itt követheti a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik