Nagyvilág

Merkel nemet mond az afgán menedékkérők nagy részének

A német hatóságok visszaküldik a jobb élet reményében Németországba érkező afgán menedékkérőket.

Asraf Gáni afgán államfővel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon a Angela Merkel német kancellár elmondta: Németország eleget tesz humanitárius kötelezettségeinek, így befogadja mindazokat az afgánokat, akik veszélybe kerültek, mert az ázsiai országban szolgáló külföldi csapatoknak, például német egységeknek dolgoztak.

Akik viszont egy jobb élet reményében jönnek, nem kaphatnak menedékjogot vagy tartózkodási jogot, és őket vissza kell küldenünk Afganisztánba

– mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy a

35 millió otthon lévő afgánra kell gondolni, és fejleszteni kell az országot.

Az afgán elnök és a német kancellár bejelentette, hogy az afgán biztonsági erők képzését kiterjesztik az embercsempészet és az útlevél-hamisítás elleni küzdelemre, és a két ország hatóságai közösen igyekeznek visszaszorítani az Afganisztánból az EU-ba irányuló illegális bevándorlást.

Az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánoknak hazájuk határain belül kell lehetőséget teremteni, biztonságos övezeteket kell kialakítani számukra – mondta Angela Merkel.

A német-afgán együttműködés összehangolása céljából a két kormányzat képviselői rendszeresen egyeztetnek majd videókonferenciák révén – tette hozzá. Kiemelte, hogy Berlin és Kabul kapcsolata igen intenzív lesz a következő időszakban.

Asraf Gáni a tájékoztatón elmondta, hogy a kabuli vezetés betartja az elutasított menedékkérők visszafogadására vonatkozó kötelezettségét. Hangsúlyozta, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet. A csempészek fejenként 20-25 ezer dollárt sajtolnak ki az Európába eljutni akaró afgánoktól, akik így sokszor a család teljes vagyonát az életveszélyes útra fordítják – fejtette ki az afgán államfő. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az illegális migráció elleni küzdelem mellett szélesíteni szükséges a legális bevándorlás lehetőségét is.

Németországban jelenleg a szíriaiak után az afgánok alkotják a menedékkérők második legnagyobb csoportját. A legutóbbi, októberi adatok szerint egy hónap alatt 31051 afgán menedékkérőt regisztráltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik