Nagyvilág

Leállítja a lengyel kormány a lombikbébi-programot

Inkább a nyugdíjasok gyógyszerköltségeit finanszírozzák.

Leállítja a lombikbébi-program állami finanszírozását az új nemzeti konzervatív lengyel kormány. A két hete hivatalba lépett egészségügyi miniszter azt mondta: ennél fontosabb a nyugdíjasok gyógyszerköltségeinek és az eddiginél szélesebb körű betegségmegelőzési programoknak a finanszírozása.

A jelenlegi kormánypárt azért is bírálta a programot, mert az előző egészségügyi miniszter már a választások után, távozó miniszterként döntött annak meghosszabbításáról újabb négy évvel.

A mesterséges megtermékenyítés körüli vita azért élénkült meg, mert az előző kormány még júniusban olyan törvényt fogadott el, ami lehetővé teszi a megtermékenyített petesejtek lefagyasztását, megengedi, hogy azokat idegen, anonim „béranyák” méhébe ültessék, és az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszik.

A kormánypárt több politikusa és Duda államfő is többször leszögezte, hogy a mesterséges megtermékenyítést magában nem ellenzik, de azt nagyon is, hogy a megtermékenyített petesejteket lefagyasztják.

A 2013-ban elindult lengyel állami lombikbébi-programban 11 milliárd forintnyi támogatásnak köszönhetően november elejéig 17 ezer nő részesült kezelésben, 3644 gyermek született. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik