Nagyvilág

Kicsit túlpörgették a szlovénok a pengekerítést

Eredetileg csak 80 kilométer drótkerítést terveztek, de végül közel 100 lett belőle a horvát-szlovén határon.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint tizenegy határ menti járás területén 96,5 kilométer kerítés épült, és folytatódnak a munkálatok. A technikai akadályokat olyan helyeken állította fel a hadsereg, amelyek kevésbé őrzöttek, továbbá a határfolyók partján.

A kerítés építéséről Miro Cerar baloldali kormánya november 9-én hozott döntést, amikor a Szlovéniába érkező menedékkérők száma még meghaladta a napi hatezret. Ez a szám az utolsó egy hétben kétezerre csökkent.

Az intézkedést a kabinet azzal magyarázta, hogy nem akarnak gyűjtőközponttá válni, amennyiben Ausztria, Németország és más nyugat-európai államok úgy döntenének, hogy nem fogadnak több bevándorlót.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 283 749 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, csak novemberben 164 313-at. Vasárnap 2843, hétfőn 4274, kedden 1100 menedékkérő lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 272 852 közel-keleti menekült távozott Szlovéniából.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepén történt lezárása óta Horvátországban 461 807 ezer embert vettek nyilvántartásba. Kedd éjféltől szerda 9 óráig 943-en lépték át a szerb-horvát határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik