Nagyvilág

Az alkotmánybíróság elkaszálta a katalánok Katalóniájáról szóló határozatot

A spanyol alkotmánybíróság ripsz-ropsz döntésében egyhangú döntéssel megsemmisítette az önálló Katalónia létrehozásához vezető folyamat megindításáról szóló katalán parlamenti határozatot.

A 11 tagú bírói testület megállapította, hogy a határozat öt pontban sérti meg a dél-európai ország alkotmányát, amely kimondja: csak egy szuverenitás létezik, amit közösen gyakorol a spanyol nép, és ezt nem lehet megtörni. Az alkotmánybíróság kimondta: egy parlamenti határozat nem kérdőjelezheti meg az alkotmányt.

A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy az alkotmány rögzíti Katalónia autonóm közösségi státuszát, és biztosítja számára az önálló kormányzás gyakorlásának lehetőségét. A katalán parlamenti határozat azonban felborítja magának a katalán parlamentnek is a legitimitását, amelyet épp az alkotmány ismer el és védelmez. A demokratikus legitimáció és az alkotmányos rend nem szembeállíthatók, különösen nem az utóbbi kárára – fejti ki a bíróság.

Az alkotmánybíróságnak április elejéig lett volna ideje arra, hogy döntsön az ügyről, a rendkívüli gyorsaságot a spanyol sajtó annak tulajdonítja, hogy december 20-án parlamenti választások lesznek Spanyolországban. A két nap múlva kezdődő hivatalos választási kampány egyik fő kérdése pedig épp Katalónia helyzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik