Nagyvilág

Vlagyimir Putyin ügyesen kezdett el bosszút állni a lelőtt vadászgépért

Nagyon úgy néz ki, hogy Vlagyimir Putyin mégis bosszút áll a törökökön. Nem katonai, vagy hasonló, nyílt támadással, és nem is feltétlenül diplomáciai úton. Putyin inkább valami oylasmire ment rá, ami a törököknek nagyon érzékeny lehet: az Iszlám Állam olajára.

Vlagyimir Putyin a hétvégén Jordániában azt mondta, az Iszlám Állam készpénzért ad el nyersolajat Törökországnak. Ez durvább vád, mint elsőre gondolnánk. Pedig azért elsőre is durva.

Miért is?

De egy kicsit térjünk vissza oda, miért is kellene bosszút állnia Putyinnak. Múlt héten a török légierő lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászgépet, mert a törökök szerint berepült a légterükbe. Az oroszok ezen látványosan ledöbbentek, egyszerűen nem várták, hogy egy NATO-tagország meg meri kockáztatni a konfliktust az oroszokkal.

A szakértők azt mondták, a harmadik világháború nem fog kitörni, sőt, Putyin a diplomáciai hisztin kívül nem is nagyon csinál majd semmit. Majdnem igazuk lett. A mostani húzással ugyanis nagyon ügyesen le tudja járatni a nyugaton amúgy most közepesen népszerű Törökországot.

Fotó: MTI/EPA/HaberTürk TV
Fotó: MTI/EPA/HaberTürk TV

Szövetség

A törökök tagjai annak a szövetségnek, aminek például az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is. A szövetség célja, hogy felfegyverezzék a szíriai ellenzéket az Asszád-rezsimmel szemben. Arról már nincs szó, mennyire tervezik ellehetetlenítani az Iszlám Államot is. Aminek azért vannak hatékonyabb módjai, mint az, hogy megvesszük az olajukat.

A hétvégi kifakadás után Putyin hétfőn megint rákanyarodott a témára. Azt mondta, olyan új információi vannak, amikkel konkrétan bizonyítani is tudja, hogy a törökök megveszik a terroristaolajat.

Az orosz elnök szerint ipari méretekben jut be Törökországba az olaj azokból a finomítókból, amiket az Iszlám Állam irányít.

Erdogan elég furcsán reagált. Először azt közölte, hogy nem tudják elfogadni az oroszok vádjait. Majd azt is elmondta, hogy le fog mondani, ha Putyin mégis bizonyítani tudná, amit állít.

Hogy mit fog csinálni? Lemondani? Arról az Erdoganról beszélünk, aki képes volt felrúgni egy ki nem mondott tűzszünetet a kurdokkal, amiből majdnem polgárháború lett, csak azért, hogy a kreált ellenségképpel visszanyerjen néhány helyet a parlamentben a megerősödött kurdpárti ellenzéktől. Erdogan szinte bármire képes a hatalomért, ha lemondással fenyegetőzik, akkor azt komolyan kell venni.

Nem ígéret

Bizonyítani pedig nehéz lesz, amit Putyin állít. Pedig nagyon valószínűnek tűnik, hogy igaz. Az oroszok új információi valószínűleg Szíriából jöhetnek, ahol az információs miniszter nemrég jelentette be, hogy az orosz gép lelövése mögött is az Iszlám Állam olaja lehet. Szerinte azért szedték le a törökök a gépet, mert a légierő nemrég elpusztított több mint ezer olajjal teli teherautót, a törökök pedig meg szeretnék védeni a tranzitútvonalukat.

Hasonló dolgokat mond egy iraki képviselő, Moffawak al Rubaie is. Ő egyébként arról híres, hogy személyesen kísérte Szaddámot börtönbe. Szerinte az elmúlt nyolc hónapban az Iszlám Állam 800 millió dollárnyi olajat adott el Törökországnak.

Orosz tüntetők a Török nagykövetség előtt Moszkvában Fotó: Europress/AFPAlexand Vilf
Orosz tüntetők a Török nagykövetség előtt Moszkvában
Fotó: Europress/AFPAlexand Vilf

Apák és fiúk

Már az is érdekes lehet, hogy a pletykák szerint hogyan kerül ki az országból az olaj. Az Iszlám Állam ugyanis azokat a csempészútvonalakat használhatja, amiket a kurdok is. Így a törökök legalább takarózhatnak azzal, hogy nem tudják, kitől jön az olaj.

Pedig viszonylag könnyen kiderülhetne, mert úgy tűnik, egyenesen a török elnök fia segít a csempészetben. Bilal Erdogannak van cége, a BMZ Group, aminek van egy máltai hajózási vállalata is. A hírek szerint ezekkel a hajókkal csempésznek Törökországba napi körülbelül negyvenezer hordónyi nyersolajat. A legszebb, hogy mindezt egy olyan kikötőből – Ceyhanból – teszik, ami a török államé. Így elég kevés kétség lehet afelől, hogy ne tudnák, honnan jön az olaj.

Persze bizonyítani nehéz lesz a dolgot, pont azért érdekes, hogy Putyin is beleállt az ügybe. Amúgy, ha az olajcsempészetet be lehetne szüntetni, akkor az Iszlám Államnak sokkal nehezebb dolga lenne, mert most ez a legjelentősebb bevételi forrásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik