Nagyvilág

Orosz vízum nélkül nem mehetnek migránsok Norvégiába

Kétféle menekült érkezett eddig a nagyon északi norvég-orosz határhoz. Akinek volt orosz vízuma és akinek nem. Most már egyiknek se lesz egyszerű bejutni norvég földre.

Norvégia megkezdte az Oroszország felől érkező migránsok ellenőrzését, és már mindenkit visszaküld, akinek nincs norvég beutazási engedélye – közölték kedden az oslói hatóságok. A szigorított eljárásrendet hétfőn léptették életbe a legészakibb migrációs útvonalon, a sarkkörön túli norvég-orosz határátkelőnél.

Norvégia eddig csak azokat küldte vissza Oroszországba, akiknek az okmányában volt orosz vízum, tehát orosz földön is tartózkodhattak. Mostantól azokat sem engedik be, akik anélkül érkeznek (tehát az orosz határt is illegálisan lépték át), vagyis egészen a norvég határig sikeresen elkerülték az ellenőrzést.

Idén mintegy ötezren érkeztek ezen az útvonalon Norvégiába, ami nem tagja az EU-nak, de része a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetnek. Az 5,2 millió lakosú Norvégiába idén összesen – főként Svédországon át – 30 ezer migráns érkezett.

Az utóbbi időben Svédország is megszigorította délen a határellenőrzést, és az oda érkezők számának megcsappanása csökkentette a Norvégiába továbbutazók számát is – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik