Nagyvilág

Lengyelország nekimegy az azonos nemű párok vagyoni viszonyairól szóló uniós rendeleteknek

melegesküvő4 (Array)
melegesküvő4 (Array)

Lengyelország megvétózná az Európai Bizottság két rendelettervezetét, melyek az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendeznék, túllépve egyúttal a házasság hagyományos értelmezésén – értesült az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. A keddi lengyel média széleskörűen idézte az RMF FM-et, amely egy luxemburgi diplomatára hivatkozva közölte: a szavazást az Európai Unió Tanácsában a soros elnökséget betöltő Luxemburg fogja kezdeményezni az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán. A rádió úgy tudja, Lengyelország már előzetesen arról értesítette az uniós szerveket, hogy a két rendeletre nemmel fog szavazni.

A első rendelet tervezetét az Európai Bizottság már 2011-ben előterjesztette, a dokumentum a nemzetközi élettársi kapcsolatokban élők vagyoni viszonyait, ezen belül az öröklést, illetve a vagyonmegosztást rendező jogszabályokat harmonizálná az Európai Unión belül. A rendelet egyaránt vonatkozna a hetero- és homoszexuális párkapcsolatokra. A második szóban forgó szabályozás az állampolgársági tekintetben vegyes házasságban élők vagyoni viszonyait rendezné, és a házastársi kapcsolat fogalmába a melegek házasságát is beleértené.

Félnek, hogy utat nyitnának

Lengyelország (az akkor még az idei parlamenti választások nyomán ellenzékbe került jobbközép liberális Polgári Platform (PO) vezette kormány) már a rendeletek korábbi szövegváltozatait is ellenezte. A PO, valamint a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai azzal érvelnek, hogy a lengyel jogrend nem teszi lehetővé az azonos neműek élettársi kapcsolatainak intézményesítését. A lengyel alsóháznak az uniós ügyekért felelős bizottsága múlt héten egyhangúan megszavazta a rendeletek megvétózását.

Az RMF FM szerint a lengyel kormány attól tart, a rendeletek utat nyitnának ahhoz, hogy Lengyelországban is jogilag elismerjék az azonos neműek élettársi, illetve házastársi viszonyát. A rádiónak nyilatkozó uniós diplomata úgy értékelte: a lengyel álláspont “ideologikus, ezért lehetetlen Lengyelországgal tárgyalni”. A rendeletek a családjogra vonatkoznak, ebben a témakörben az érvényes uniós szerződés egyhangú döntéshozatalt irányoz elő.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik