Nagyvilág

Fogolycsere keretében engedett el libanoni katonákat az an-Nuszra Front

Szabadon engedték azt a tizenhat libanoni katonát, akit 2014 augusztusában ejtett túszul a libanoni-szíriai határnál az al-Kaida szíriai szárnya, az an-Nuszra Front – közölte a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közel álló al-Manar televíziós csatorna kedden.

Libanoni és más sajtószolgálatok is közvetítették a túszok szabadon engedését a libanoni-szíriai határvidéken lévő Irszál közelében. Tavaly ezen a településen rabolták el a katonákat az an-Nuszra Front harcosai, amikor az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet erőivel szövetkezve Szíriából betörtek Libanon területére. A libanoni hatóságok a foglyokat a Vöröskereszt jelzését viselő gépkocsikban várták a település határában.

A túszokat egy fogolycsere-megállapodás keretében engedték el, amelyet Katarban alkudtak ki a felek. Katonái elengedéséért cserébe Bejrút belegyezett, hogy szintén szabadon enged néhány foglyot, akiket a szélsőségesek korábban megneveztek. Utóbbiak sorsáról egyelőre nem tudni közelebbi részleteket, ahogy arról a további kilenc elrabolt libanoni katonáról sem, akik jelentések szerint az IÁ fogságában vannak. Az an-Nuszra Front és az Iszlám Állam tavaly 25 libanoni rendőrt és katonát ejtett fogságba Irszál környékén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik