Nagyvilág

Bombát akart robbantani egy hatvannégy vármegyés Romániában – terrorizmussal vádolják

Házi készítésű bombát akart robbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője – állítja a román terrorizmus ellenes ügyészség.

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek – jelentette be kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT).

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A hatóságok szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet.

Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy (.) B.I.A. vádlott, a HVIM romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani

– áll az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi “a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista” céljait képviselte, és “Nagy-Magyarország visszaállítására” készült, “e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával” is számolt.

HVIM hétfőn késő este közölte, hogy a kézdivásárhelyi szervezete elnökénél reggeltől késő estig házkutatást tartottak, melynek végén az illetőt Bukarestbe szállították. A szervezet közleménye szerint a házkutatás során a hatóságok olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek törvényesen lehettek a vizsgált személynél. Azt is hozzátette, hogy az érintett személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért konzulátusi segítséget kérnek.

A Székelyhon portál a HVIM-es forrásból származó információként közölte, hogy a szervezet kézdivásárhelyi elnökénél “airsoft köridőmérő szirénát, airsoft optikai segédeszközt, szilveszteri petárdát és születésnapi tortára helyezhető csillagszórót” foglaltak le a hatóságok.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékese szerint a titkosszolgálat régóta figyelte azt a fiatalt, akit az ügyészség gyanúja szerint házi készítésű bombát akart felrobbantani kedden a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett kézdivásárhelyi rendezvényen.

Ovidiu Marincea, az igazgató a tanácsadója kijelentette:

mindig a látókörünkben volt (az őrizetbe vett fiatalember), egy pillanatra sem volt veszélyben a román állampolgárok élete vagy épsége.

A Digi 24 hírtelevízió arról számolt be, hogy a házi készítésű bombát több mint 400 petárdából állították össze, és olyan szerkezettel látták el, amellyel távolról is működésbe lehetett hozni. A hírtelevízió közlése szerint a nyomozók katonai használatra szánt éjszakai látókészülékeket is lefoglaltak a gyanúsítottnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik