Külföld

Ajtóstul ront Szíriába Németország

24.hu
24.hu

2015. 12. 01. 14:33

A kormány már rábólintott, most a német alsóházon a sor, és aztán akár 1200 német katona is mehet Szíriába. A légicsapásokat támogatják majd, de Maliba is mennek a franciákat tehermentesíteni.
Korábban a témában:

A német kormány keddi ülésén elfogadta és a törvényhozás alsóháza (Bundestag) elé terjesztette a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetéséről szóló javaslatát, miszerint Németország műholdas felderítéssel, felderítő repülőgépekkel és légi utántöltő repülőkkel, továbbá egy hadihajóval támogatja az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalíció szíriai műveleteit.

A javaslat szerint a Bundeswehr legfeljebb 1200 katonával támogathatja a szövetséget, és egyelőre egy évig, 2016 decemberéig működik közre az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légicsapásokban. Németország eddig is tagja volt az amerikai vezetésű koalíciónak, az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében és felfegyverzésében vállalt szerepet. Részvételét francia kérésre terjeszti ki. Az ehhez szükséges felhatalmazást a Bundestag várhatóan már pénteken megadja.

A Bundeswehr jelenleg 16 küldetésben vesz részt. A szíriai lehet a 17., és a legnagyobb szabású misszió. A kormány 134 millió eurót irányoz elő a költségeire.

Németország három területen támogatja a légicsapásokat. Műholdas felderítő kapacitásai és Tornado felderítő gépei révén segédkezik azok előkészítésében, a célpontok felmérésében, mozgásuk feltérképezésében. A légi utántöltő repülőgépek révén logisztikai támogatást nyújt a szövetséges harci repülőknek. A német haditengerészet egy fregattja pedig a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó védelmét biztosítja.

Németország azzal is támogatja Franciaországot, hogy növeli a Maliban szolgálatot teljesítő katonák létszámát, átvállalva ezzel a nyugat-afrikai ország stabilizálása miatt Franciaországra háruló terhek egy részét. A javaslatot a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium készítette elő. Németország “katonailag szükséges és politikailag vállalható” feladatokat végez el – mondta Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy keddi lapinterjúban – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.