Nagyvilág

A kihívók elmentek vitázni, a kormányfő köszönte szépen, inkább kihagyta

A spanyol miniszterelnök-jelöltek már nagyon készülnek a december 20-i választásokra is. A regnáló miniszterelnök is, csak kicsit másképp.

A vitát, történetében először a valójában napilap El País rendezte, meghívták a négy legesélyesebb jelöltet. A kormányzó néppárt elnökét, Mariano Rajoy-t, a szocialista párt vezetőjét, Pedro Sánchezt, valamint a két protestpárt, a jobbos Ciudadanos és a balos Podemos első emberét, Albert Riverat és Pablo Iglesiast.

De Rajoy nem ment el, mondhatni, a sas nem vadászik legyekre, így csak a három kihívó vitázott. (Rajoy egyébként is hatalmas mágus a mostani kampányban, a választásokat december 20-ra írta ki, neki kedvezne az alacsony részvétel, konzervatív kormányfőként pedig populista, balos ígértekkel bombázza a választókat.)

A vita már ott elkezdett hasonlítani egy bármilyen magyar kampányrendezvényre, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök nem ment el. A párhuzam csak tovább erősödött, amikor a jelöltek elkezdték a kormányt, a két új párt vezetője meg a két régi pártot hibáztatni.

Új társadalmi kiegyezésre van szükség, a fiatalokat haza kell hozni, meg kell akadályozni az elvándorlást, munkahelyeket kell teremteni, a terrorizmus ellen pedig könyörtelen harcot kell hirdetni.

A nézők szerint az újbaloldali Pablo Iglesias nyerte az estét, akinek tényleg hatalmas a rajongótábora, de önállóan a Podemos még semmit nem nyert.

Eközben Rajoy

Az El País stúdiójában üresen maradt a miniszterelnök állványa, mert ő inkább a Telecinco csatornának adott interjút, ahol nincsenek kellemetlen kérdések és ellenfelek. Diszkrét fizetésemelést lengetett be, hogy ha valaki új munkahelyet teremt, akkor 500 euróval az állam is beszállna, ezzel pörgetnék fel a munkaerőpiacot.

(El País, El Mundo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik