Nagyvilág

Ugandai iszlamisták megtámadtak egy katonai támaszpontot, sok halott

Ugandai iszlamista lázadók megtámadták a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik katonai támaszpontját, ahol a hadsereg katonái és az ENSZ békefenntartói állomásoznak. Az összecsapásokban legalább 30-an életüket vesztették, közölte hétfőn egy helyi emberi jogi szervezet.

A Cepadho nevű csoport tájékoztatása szerint a harcok vasárnap robbantak ki a közép-afrikai ország északkeleti részén fekvő Eringetiben, ahol a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű iszlamista lázadócsoport egy katonai támaszpontra támadt.

A halálos áldozatok között 14 lázadó, legalább 7 civil, nyolc kongói és egy ENSZ-katona van. A világszervezet közlése szerint egy malawi állampolgárságú békefenntartó esett el.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ mellett az Európai Unió (EU) is missziót teljesít (EUSEC), utóbbi a helyi biztonsági erők megreformálásában segít.

Az ország keleti részén az 1998 és 2003 között dúló háború után még mindig kaotikus állapotok uralkodnak. Tucatnyi fegyveres csoport igyekszik megszerezni az ellenőrzést a helyi arany-, gyémánt- és ónlelőhelyek felett. Az 1986 óta hivatalban lévő Yoweri Museveni ugandai elnök ellen 1995-ben szerveződött ADF a térségben az arany- és facsempészetben érdekelt.

Májusban az ENSZ háborús bűncselekményekkel vádolta meg a szervezetet. Az ADF harcosai a Kongói Demokratikus Köztársaság számos falujában ugyanis kalapácsokkal és bozótvágó késekkel támadtak a polgári lakosságra, és több, még élő áldozatukra rágyújtották az otthonát. A rendkívül brutális támadássorozatban a gyermekeket sem kímélték. Az erőszakcselekményekben tavaly október óta több száz ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik