Nagyvilág

Származásáról kérdezgették, majd meglőtték a muszlim taxisofőrt

A marokkói származású férfi a történtek után is büszke amerikainak vallja magát.

Muszlim vezetők azt követelik az amerikai igazságügyi minisztériumtól, hogy vizsgáljanak ki egy marokkói származású pittsburghi taxisofőr ellen végrehajtott támadást. A taxist egy utasa lőtte hátba azután, hogy származásáról kérdezte, majd az Iszlám Állam cselekedeteit kérte rajta számon.

A sofőr – akinek a sérülése nem életveszélyes – egy helyi lapnak beszélt a történtekről. Az utas egy kaszinó előtt intette le az autóját, majd útközben megkérdezte, pakisztáni-e. „Azt mondta, úgy nézek ki, mint egy pakisztáni srác, erre azt mondtam, nem, marokkói vagyok, de amerikai srác” – idézte fel a sofőr. Ezután a beszélgetés arra terelődött, hogy az Iszlám Állam embereket öl, majd az utas Mohamed prófétán kezdett viccelődni.

Amikor megérkeztek az úticélhoz, az utas azt mondta, bemegy a pénztárcájáért, de egy puskával tért vissza. A taxis menekülőre fogta, de közben eltalálta egy lövés.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa szerint a párizsi merényletek óta egyre több ilyen támadás van, a muszlimellenességet pedig a republikánus elnökjelölt-aspiránsok egy része, így Donald Trump és Ben Carson is fűti. Azt kérik az igazságügyi minisztériumtól, hogy kezeljék az ügyet gyűlöletbűncselekményként.

A sofőr, aki alig néhány hónapra van az amerikai állampolgárság megszerzésétől, azt mondta: a történtek után is Amerikát tekinti az új hazájának és Pittsburgh-öt az otthonának. „Ez egy ember tette volt, nem a városé” – mondta, hozzátéve, hogy ő büszkén mondja magáról, hogy amerikai és szerette volna ezt elmondani a támadónak is. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik