Nagyvilág

Indulhat az európai aláírásgyűjtés, de nem biztos, hogy elkaszálják Magyarországot

Ha elég támogatást kap a kezdeményezés, az Európai Bizottságnak vizsgálnia kell, valóban sérülnek-e Magyarországon a jogállamiság alapelvei.

Hát ezek kik?

Az Európai Humanista Föderáció 1991 óta létezik, Prágában alapították. 55 humanista és szekuláris szervezet a tagja 22 országból.

Az európai biztosok kollégiuma elfogadta a Magyarország elleni polgári kezdeményezést, néhány hét múlva elindul az aláírásgyűjtés az EU-tagállamokban Orbán Viktor politikája ellen. Az Európai Humanista Föderáció nevű szervezet azért indította a kezdeményezést, mert szerintük a magyar kormány sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit – írja az Origo.

Az „Ébredj, Európa” nevű kezdeményezés az uniós szerződés 7-es cikkelye alapján indítana eljárást hazánk ellen. A kezdeményezők szerint az antidemokratikus és xenofób rendelkezések ellen az EU nem ad megfelelő választ.

Attól még, hogy az aláírásgyűjtés elindulhat, korántsem biztos, hogy születik is valamilyen elmarasztaló döntés Magyarországgal szemben. Először is egymillió aláírást kell gyűjteni uniós állampolgároktól – a 28 tagállam közül legalább hétből, és lakosságszám-arányosan is van minimum követelmény, Magyarország esetében például 15 750 fő.

Ha megvan a kellő számú aláírás, az még mindig nem jár azzal, hogy el is marasztalják hazánkat, ez csak arra kötelezi az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a kérdéssel és vizsgálja meg, hogy Magyarországon valóban sorozatosan sérülnek-e a jogállamiság alapelvei. Ha igen, akkor az Európai Tanácsnak kell mérlegelnie, hogy kiszab-e, és ha igen, milyen szankciót Magyarországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik