Nagyvilág

Ennél ma nem lesz fontosabb, megnyílt a történelmi megállapodásra készülő rendezvény, a párizsi klímacsúcs

Megkezdődött hétfőn az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban, amelyen a részt vevő 195 ország célja, hogy történelmi jelentőségű globális klímavédelmi egyezményt hozzon tető alá.

A nyitónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a vendéglátó Francois Hollande francia államfő mellett 150 ország állam- vagy kormányfője van jelen, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár. Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz és felszólal a nyitónapon.

“A világ két szörnyű fenyegetettséggel néz szembe, a terrorizmussal és a klímaváltozással” – mondta Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a 2014-es limai klímakonferencia elnöke, mielőtt átadta az elnökséget Laurent Fabius francia külügyminiszternek.

A Párizstól északra található Le Bourget kisváros repülőterénél kialakított pavilonvárosban december 11-ig tart a rendezvény, amelyen 40 ezren, köztük 3 ezer újságíró vesz részt. A helyszínt mintegy 2800 rendőr és katona biztosítja.

Az államfők plenáris ülése egyperces megemlékezéssel kezdődött a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatára.

Vasárnap több állam- és kormányfő felkereste a támadások valamelyik helyszínét. Barack Obama amerikai elnök a Bataclan koncertterem előtt hajtott főt, hasonlóan Michelle Bachelet chilei elnökhöz és Abe Sindzo japán miniszterelnökhöz.

A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

A nyitóképen: Barack Obama amerikai elnök (b) és kínai partnere, Hszi Csin-ping kétoldalú megbeszélésük kezdetén az ENSZ által a klímavédelemről rendezett csúcstalálkozón a Párizs melletti Le Bourget-ban 2015. november 30-án, az esemény nyitónapján. Az ENSZ 21. klímavédelmi értekezletét több mint 150 állam-, illetve kormányfő részvételével kerül megrendezésre. (MTI/AP/Evan Vucci)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik