Külföld

Az olaszok már azon gondolkodnak, belépjenek-e a törökök az unióba

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 30. 11:53

Törökország ma már nem egyszerűen muzulmán többségű ország, hanem az iszlamizmus nézeteit követi és “együtt él” a legszélsőségesebb dzsihadistákkal, írta a La Stampa című olasz napilap hétfői vezércikkében, az esetleges török EU-csatlakozás veszélyeire figyelmeztetve.

Az Európa és egy iszlamista Törökország című cikk a brüsszeli EU-Törökország csúcsra reflektált. A szerző, Roberto Toscano, Olaszország volt iráni nagykövete kiemelte, hogy Európa számára Törökország minden szempontból jelentős partnernek számít: földrajzi fekvése és gazdasági ereje miatt, valamint a migráció gondjának szabályozását és kezelését tekintve is.

Hangsúlyozta: Ankara “európai elkötelezettségét” sokáig éppen a muzulmán többségű lakosság vonta kétségbe, a fenntartásokat viszont Törökország geopolitikai szerepének jelentősége egyensúlyozta. A La Stampa szerint azonban mostanra a helyzet megváltozott.

“De hogyan lehet ma, az (európai) hitelesség elveszítése nélkül, elnézőnek lenni egy olyan Törökországgal szemben, amely már nem csak iszlám ország, hanem iszlamista is – egy olyan Törökország, amely elfojtja a belső politikai ellenzéket és támadja a sajtószabadságot, és amelynek regionális politikáját súlyos kétszínűség jellemzi a szíriai helyzettel kapcsolatban, tényleges együttéléssel a legszélsőségesebb dzsiháddal?”. Az író hozzátette: Európa és a török nép érdeke az, ha Törökországban “a demokrácia konszolidációjának folyamatát támogatjuk ahelyett, hogy magára hagynánk az autoritarizmus felé sodródásban, egy rövid lélegzetű Realpolitik nevében”.

Roberto Toscano emlékeztetett, hogy a Cumhuriyet című török ellenzéki újság főszerkesztője és egy újságírója a börtönből intézett felhívást az európai vezetőkhöz, hogy ne engedjenek  az emberi jogok és a szabad véleménynyilvánítás védelméből. A két újságírót “kémkedés” miatt tartóztatták le: a török titkosszolgálat szerepéről írtak a radikális dzsihadisták felfegyverzésében.

Ami a migrációt illeti, az EU “botrányosan alkalmatlannak bizonyult elsősorban megosztottsága miatt, de azért is, mivel széles lélegzetű stratégia helyett a probléma válságszerű kezelése kerekedett felül”. Az olasz diplomata szerint az EU és Törökország kapcsolatában is az ismétlődhet meg, ami Róma és a Moammer Kadhafi vezette Líbia között történt: Kadhafi “szégyenletes módszereket is alkalmazva feltartóztatta a partjaink felé tartó migránsáradatot és mi úgy tettünk, mintha nem látnánk nemzetközi félresiklásait és az általa gyakorolt belső elnyomást. Ennek a politikának az ára ma már teljesen egyértelmű…”.

A La Stampa cikke arra is kitért, hogy az “integráció legfejlettebb és legsikerültebb tapasztalátának” számító EU képtelen kezelni korunk “nagy problémáit” és egyre erőtlenebb a kormányzásban. Az életbevágó biztonsági problémák ismét a nemzetállami politikákat ösztönzik, ami a tagállamoknak “légyegében az a próbálkozása, hogy önerőből mentsék meg magukat, szuverenitásuk és döntéseik autonómiájának megerősítésével”.

(La Stampa, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.