Nagyvilág

Orbán boldog lehet: egyelőre minden kívánsága teljesült

A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat - közölte a miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni – erősítette meg a kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia – nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

Az elfogadott szöveg nem tér ki arra, hogy a migránsok áttelepítését milyen számban és milyen módszerrel képzelik el, de erre egyértelmű szándék mutatkozott a jelenlévő vezetők között – közölte a miniszterelnök.

Az unió által Törökországnak felajánlott, a menekültek ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi keret kétéves periódusra szól – tájékoztatott a kormányfő, aki emberiességi szempontból helyesnek tartotta a Magyarország 18 milliós hozzájárulását, az összeget pedig méltányosnak nevezte a nemzeti össztermék arányaihoz képest.

A pótlólagos szíriai menekültkontingens befogadására kész uniós tagállamok nem vitattak meg konkrét számokat az EU-török csúcstalálkozó előtt tartott külön egyeztetésükön – közölte a csúcs után tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Merkel megerősítette, hogy az unió 3 milliárd euróval segíti a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, valamint újabb fejezetet kész megnyitni a török EU-csatlakozási tárgyalásokon. A kancellár hangsúlyozta elkötelezettségét a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet megőrzése mellett.

A tizenegy pontos zárónyilatkozatban szerepel egyebek közt a terrorizmus elleni közös fellépés, a kül- és biztonságpolitikai párbeszéd megújítása.

Nagy várakozások

Előzetes nyilatkozatok után kezdődött meg az unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója vasárnap délután. Az összegyűlt állam- és kormányfők szándéka szerint elfogadják a menekültválság megoldásáról szóló, október óta készülő közös akciótervet, amely Ankara európai integrációját is felgyorsíthatja – számolt be az MTI.

Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Az értekezlet mérföldkő lehet az unió külső határainak védelme, valamint a török EU-csatlakozási tárgyalások felélesztése szempontjából – fogalmazott vasárnapi közleményében az Európai Tanács.

Nem adják ingyen az uniós tagságot

Törökország partner kíván lenni a migrációs válság megoldásában, és abban bízik, hogy a vasárnapi EU-török csúcstalálkozóval felgyorsulhat az unióhoz való csatlakozás folyamata – mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő a megbeszélésen, annak nyilvánosan közvetített szakaszában. Az unió vezetői ugyanakkor világossá tették, hogy az erős határvédelem mellett a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítését várják Ankarától.

Davutoglu történelmi találkozásnak, “új időszámítás kezdetének” nevezte az EU 28 tagállamának vezetőivel való találkozást. Hangsúlyozta, hogy bár a migránsok nagy számban Törökországon keresztül lépik át az unió határát, országa 2,2 millió menedékkérőt lát el táboraiban, a szíriai háború három és fél évvel ezelőtti kezdete óta.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vízválasztónak nevezte a vasárnapi találkozót, mivel azonnali döntést kell hozniuk az összegyűlt állam- és kormányfőknek a migrációs válság megoldása érdekében.  Elmondta, hogy az idén 1,5 millió migráns érkezett az unió területére, akik legtöbbje Törökországon keresztül lépte át az unió határát. Megfogalmazása szerint a vasárnapi találkozó az unió részéről a Törökországgal való szolidaritás kifejezése.

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo
Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Tusk hangsúlyozta, hogy együttesen kell megoldani a mindenkire nagy nyomást helyező illegális bevándorlási problémát. Reményét fejezte ki, hogy ebben a törekvésben Törökország partner lesz, ahogy abban is, hogy lépéseket tesz a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítése terén.

Kiemelte, hogy a vasárnapi tárgyalás nemcsak a migrációs kérdés megoldásáról, hanem a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is szól. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az unió felélénkíti és elmélyíti a párbeszédet Törökország csatlakozási folyamatában, és hogy ennek egyik legfontosabb lépése lehet a vízumliberalizáció.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a szíriai konfliktus megoldását célzó EU-török együttműködés fontosságát emelte ki  A zárt ajtók mögött zajló tanácskozáson – mint az a beszédéről a sajtó számára eljuttatott szövegből kitűnik – azt hangsúlyozta, hogy határozottan fel kell lépni az emberi élet biztonsága érdekében, és fel kell venni a harcot a terrorizmus ellen, hogy béke születhessen Szíriában. Ez lehet az első lépés a migráció megállítására – hangsúlyozta Martin Schulz.

Orbán nem akar “kényszerbetelepítést”, inkább fizetne

Fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el – fogalmazott az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

Garanciát akar kapni Magyarország arra vonatkozóan, hogy nem lesz hátrányos az ország számára a vasárnapi találkozó keretében elfogadásra váró akcióterv – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az “rosszul sül el”, Magyarországon kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadni.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket legyen kénytelen eltűrni. A miniszterelnök kijelentette, hogy az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást. Az EU-török csúcs előtt külön egyeztetést tartanak a visegrádi országok vezetői.

Veszélybe kerülhet Schengen

Ha nem sikerül rövid időn belül biztosítani a külső határokat, veszélybe kerül a szabad mozgást biztosító schengeni övezet – mondta Donald Tusk még az EU-török csúcstalálkozóra érkeztekor adott nyilatkozatában.

Erős határellenőrzés nélkül Schengen szétesik – vélekedett. Szerinte a törökökkel való megállapodás önmagában nem elégséges ugyan a migrációs válság kezeléséhez, de Törökország a kulcsszereplők egyike.

A csúcstalálkozón új lendületet fog kapni az EU-török közeledés, ami nem csak a migrációs válság megoldását segíti, hanem azt is, hogy Törökország közelebb kerüljön Európához – emelte ki Tusk.

Merkel gyümölcsöző tárgyalást vár

Jean-Claude Juncker, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek, az Európai Bizottságnak az elnöke – szintén érkezési nyilatkozatában – úgy fogalmazott, hogy “maximális határbiztonságot” várnak Törökországtól. Meglátása szerint az unió tagállamai egyetértenek abban, hogy a bevándorlást a legális módszerekre kell korlátozni.

Angela Merkel gyümölcsöző tárgyalást vár Törökországgal, és bízik abban, hogy az EU együtt tud majd működni Törökországgal. A kancellár szerint Németország elkötelezett a legális migráció mellett, az illegális migrációt megszüntető akcióterv pedig sikerülni fog. Merkel megállapodást remél abban is, hogy Törökország emberhez méltó körülményeket biztosít az Európából visszaküldött menekülteknek. Mindennek ellentétele lehet a vízumliberalizáció.

Az EU-török csúcs előtt megelőző tanácskozást tartanak azon országok képviselői, amelyek hajlandóak menekültkontingens átvételére Törökországtól.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik