Nagyvilág

Nem játszhatta el az iráni himnuszt a zenekar, mert nők is vannak benne

A zenekarvezető kiakadt, azt mondta: tiszteletlenül bántak velük meghívóik.

Az utolsó pillanatban mondták le a Teheráni Szimfonikus Zenekar fellépését egy iráni nemzetközi birkózóversenyen, mert nők is felléptek volna velük. A zenekarvezető azt mondta: az iráni himnusz előadására készültek épp, amikor 15 perccel a fellépés előtt a szervezők odamentek hozzá, és azt mondták: nem állhatnak nők a színpadra.

„Sértve éreztem magam, nem törődhettem bele egy ilyen inzultusba” – mondta a zenekarvezető, aki kijelentette a szervezőknek, hogy vagy mindenki játszhat, vagy nem állnak színpadra.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta a nőknek tilos szólóénekesként fellépni, de az is gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem léphetnek fel, főleg a fővároson kívül. De a Teheráni Szimfonikus Zenekar, amely az ország egyik legrégibb együttese, először szembesült ilyen inzultussal. „Ők hívtak meg bennünket és tiszteletlenül bántak velünk” – mondta a zenekarvezető és feltette a kérdést: miért ne játszhatnák el nők a saját nemzetük himnuszát?

Az elmúlt években sok zenész panaszkodott arról, hogy letiltották fellépésüket, pedig volt hatósági engedélyük. Haszán Róháni, a 2013-ban megválasztott iráni elnök is kiállt amellett, hogy amíg valakinek van engedélye a kulturális minisztériumtól, addig senki nem tilthatja meg számára a nyilvános fellépést.

Vallási vezetők viszont azzal érvelnek, hogy a zene felizgatja és deviánssá teszi a fiatalságot. Az irániak a hasonló koncertbetiltásokat az ultrakonzervatívok nyomásgyakorlásának tartják a Róháni-kormány ellen. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik