Nagyvilág

A klímaváltozásra azok faragnak rá, akik nem is tehetnek róla

Világszerte tüntetések zajlanak a párizsi klímacsúcs előtt.

Világszerte tüntetések zajlanak a párizsi klímacsúcs előtt. Az ausztráliai Sydneyben tízezrek vonultak utcára, a francia fővárosban pedig élőláncot terveznek alkotni az aktivisták, bár az országban kihirdetett szükségállapot korlátozza a demonstráció lehetőségét.

Sydneyben az emberek „Nincs másik bolygónk” és „Globális méretű szolidaritást” feliratú táblákkal vonultak. A város polgármestere szerint legalább 45 ezren mentek az utcára, amivel eddig ez a legnagyobb ilyen rendezvény. A dél-ausztráliai Adelaide-ben mintegy ötezren tüntettek, a beszédekben elhangzott, hogy azok érzik meg a legkeményebben a klímaváltozás hatásait, akik nem tehetnek róla, például a csendes-óceáni szigetek lakói, akiknek otthonai a tengerszint emelkedése miatt eltűnhetnek a föld színéről.

A klímacsúcson mintegy 150 vezető vesz részt, köztük az amerikai Barack Obama, a kínai Hszi Csin-ping, az indiai Narendra Modi és az orosz Vlagyimir Putyin. Francois Hollande francia államfő kötelező erejű megállapodás elfogadására szólított fel. „Az ember legnagyobb ellensége saját maga. Ezt láthatjuk a terrorizmus által, de ugyanezt elmondhatjuk az éghajlatváltozásról is. Az emberek rombolják a természetet, a környezetet” – jelentette ki.

A párizsi találkozó célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, a résztvevők egy új globális megállapodás elfogadásáról tárgyalnak. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik