Nagyvilág

1200 katonával megy az Iszlám Állam ellen Németország

A légicsapásokban nem vennének részt, arra már vannak elegen.

Németország 1200 katonával venne részt az Iszlám Állam elleni szíriai bevetésben – közölte a Bundeswehr főfelügyelője. Ez a német hadsereg jelenlegi legnagyobb külföldi bevetése lehet, ha a kormány kedden jóváhagyja a részvételt és a Bundestag is rábólint. Volker Wieker tábornok szerint ez várhatóan meg fog történni és még az idén elkezdődhet a művelet.

A németek mindenekelőtt egy hadihajóval és Tornado típusú felderítő repülőgépekkel kapcsolódnának be a harcba, az 1200 fő ezek üzemeltetéséhez szükséges. A német fregatt a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó védelmét látná el. A légitámadásokban nem vennének részt, Wieker tábornok ezt nem tartaná ésszerűnek, mert a nemzetközi koalíciónak már megvannak az ehhez szükséges erői és eszközei.

Németország részvételét Franciaország kérte a november 13-i párizsi terrortámadás után, az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikkelye alapján. Ennek egyik pontja kimondja, hogy ha a tagállamok valamelyikét annak területén fegyveres támadás éri, a többi tagállam köteles minden rendelkezésre álló segítséget és támogatást megadni. Ezt az előírást eddig még soha nem alkalmazták. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik