Nagyvilág

Újabb terrorgyanús embereket fogtak Belgiumban

Verviers-ben és Brüsszelben csíptek el a rendőrök két embert, akiknek közük lehet a 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletekhez. Közben görög lapok arról írnak, a merényletek főszervezője DNS-minták szerint Athénban járhatott.

Két embert állított elő a belga rendőrség a két héttel ezelőtti párizsi terrortámadással összefüggésben – közölte pénteken a belga ügyészség. A kelet-belgiumi Verviers-ben csütörtökön végrehajtott akció során előállított személyt tanúként, míg a másik, Brüsszelben őrizetbe vett embert gyanúsítottként tartják számon. Mindketten ma kerülnek a vizsgálóbíró elé. A szélsőséges iszlamisták által elkövetett párizsi merényletekben 130 ember vesztette életét – írja az MTI.

Fontos DNS-minták

Az év elején két athéni lakásban is megfordult Abdelhamid Abaaoud, a párizsi terror fő szervezője – erősítette meg a görög rendőrség pénteken. A Kathimeriní görög napilap szerint azok a DNS-minták, amiket januárban vettek Athénban két lakás regisztrálása során, azonosak azzal, amit a francia hatóságok küldtek a marokkói származású, belga állampolgárságú Abaaoud halála után. A 27 éves férfit november 18-án ölték meg a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben végrehajtott műveletben, és ezután Franciaország a tőle származó információt minden uniós tagállamnak továbbította.

Január 17-én, az említett athéni lakások egyikének átvizsgálása során a rendőrség őrizetbe vett négy algériai származású férfit, akik közül egyvalakit kiadtak Belgiumnak, míg a többieket szabadon engedték. Görögország a belga hatóságok kérésére járt el, akik tudni akarták, hogy Abaaoud tervez-e Athénból merényletet a belga rendőrség ellen.

Hívások Verviers-be

Bár az őrizetbe vettek között nem volt Abaaoud, mint ahogy az most kiderült, az ő DNS-ét találták meg a kiadott férfi mobiltelefonján. Abaaoud erről a telefonról többször is felhívhatta a belga rendőrség által január 15-én Verviers-ben felszámolt dzsihadista hálózat két megölt tagja egyikének a testvérét. A belga hatóságok Abaaoudot tekintették a felgöngyölített szervezet vezetőjének.

A görög rendőrség még januárban nyilvántartásba vett egy másik – üresen álló – athéni lakást is, ahol számos hamis francia jogosítványt és Abaaoudtól származó DNS-mintákat is talált. A helyi média szerint a görög hatóságok nem zárják ki, hogy a második lakásban regisztrált további ujjlenyomatok a párizsi merényletsorozat többi elkövetőjétől származnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik