Nagyvilág

Itt az orosz bosszú: vízum kell a töröknek

Oroszország január 1-től felfüggeszti a törökök vízummentességét – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.  Lavrov szerint Moszva kifejezetten aggódik a Törökországban fennálló terrorveszély miatt, ami közvetlen hatással bír Oroszország biztonságára és állampolgáraira. “Mindenféle irányba utaznak fegyveresek Törökországon keresztül” – mondta a miniszter.

Sérelmezte, hogy az orosz hatóságok idén 17-szer kértek felvilágítást a törököktől azokról az orosz állampolgárokról, akiket Törökországban terrortevékenység gyanújával őrizetbe vettek, de nem kaptak választ.

Arról is beszámolt, hogy idén a török hatóságok több mint 200 oroszt utasítottak ki törvényellenes tevékenység miatt, viszont az érvényben lévő megállapodások ellenére csak hét esetben értesítették az orosz illetékeseket erről. Hozzátette, hogy az érintett állampolgárokat ráadásul többször olyan országokba toloncolták ki, amiknek kapcsolata nem baráti Oroszországgal.

Törökország kedden lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját, ami miatt Moszkva és Ankara között mély válság alakult ki. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök gazdasági és humanitárius szankciók bevezetését helyezte kilátásba csütörtökön, az orosz külügy pedig hazatérésre szólította fel a Törökországban tartózkodó oroszokat – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik