Nagyvilág

Der Spiegel: orosz szárazföldi csapatok is harcolnak Szíriában

Orosz katonák szelfijeiből és a szír hadseregben nem rendszeresített orosz fegyverek jelenlétéből is lehet erre következtetni – írja a német lap.

A moszkvai vezetés állításaival szemben orosz szárazföldi csapatok is harcolnak Szíriában, és veszteségeket is elszenvedtek már – írja a Der Spiegel. A német hírmagazin beszámolója szerint nagyjából kétezer orosz katona harcol Aszad rezsimjének stabilizálásáért a szír kormányerők és különböző milíciák oldalán.

Eddig két orosz katona esett el, a Szpecnaz két tagja. Egységük állomáshelye Rosztov térségében van, ott temették el őket, de az orosz sajtó nem adhatott hírt a temetésekről, mert Putyin egy májusi rendeletben előírta, hogy titkosan kell kezelni a békeidőbeli katonai veszteségeket.

Ugyanakkor egyebek mellett orosz katonák közösségi oldalakon megosztott szelfijeiből, és más jelekből is lehet következtetni arra, hogy az orosz katonai jelenlét Szíriában nem korlátozódik a latakiai légi támaszpontra és a tartuszi haditengerészeti bázisra. Megemlítik azt is, hogy a szíriai hírügynökség november 7-én közzétett a Homsz térségében zajló harcokról egy olyan felvételt, melyen több olyan orosz gyártmányú tarack is látható, amilyet Oroszország soha nem szállított a szíriai hadseregnek.

A moszkvai vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy Oroszország csak légicsapásokkal támogatja a szír kormányerőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik