Nagyvilág

Több tucat légi csapást hajtott végre az orosz légierő Észak-Szíriában

Harminchárom légi csapást hajtott végre az orosz légierő ellenzéki fegyveres csoportok ellen az észak-szíriai Aleppó tartományban, a török határ közelében, alig egy nappal azután, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a térségben – közölte egy arab televízió csütörtökön.

A libanoni al-Majadín pánarab csatorna jelentése szerint a szerda késő esti támadások az Azaz szíriai határvárosban állomásozó lázadók, valamint az Aleppótól északra eső vidékeken harcolók állásai ellen irányultak.

Az Ahrár as-Sám iszlamista milíciához és – az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító – an-Nuszra Fronthoz érkező fegyverszállítmányt is támadás érte.

Az orosz légi csapások alig egy nappal azután indultak újra, hogy a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ közelében. Ankara szerint azért döntöttek a gép lelövése mellett, mert az többszöri felszólítás ellenére megsértette Törökország légterét. Moszkva álláspontja szerint az orosz gép legénysége nem hallott figyelmeztetést, és végig szíriai területen haladt.

Az incidens súlyos feszültségeket keltett Törökország és Oroszország között, a Kreml a törökök “szándékos provokációjaként” értékelte.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik