Nagyvilág

Erdogan szerint a szírek és a mögöttük álló oroszok támogatják a dzsihádistákat

A török államfő elutasította azokat a vádakat, melyek szerint olajvásárlással tartanák fenn az Iszlám Államot.

Elutasította Recep Tayyip Erdogan azokat az orosz vádakat, miszerint Törökország olaj- és gázvásárlással támogatja az Iszlám Államot. A török elnök szerint ezt épp Bassár el-Aszad rezsimje, és a mögöttük állók teszik, ide értve Oroszországot. Ők a dzsihádisták valódi pénzügyi és katonai támogatói – mondta Erdogan.

A török államfő szerint nem méltó politikusokhoz az a megközelítés, amely szerint az oroszok befagyasztanák a két ország közös projektjeit, kapcsolatait. „Először is a politikusainknak és hadseregeinknek le kellene ülniük egymással és megbeszélni, hol vétettek hibát, majd arra fókuszálni, hogy mindkét oldal elkerülje ezek megismétlődését” – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy nem segít, ha ehelyett érzelmi kijelentéseket tesznek.

Erdogan szerint az orosz Szu-24-es lelövése automatikus reagálás volt a török légtér megsértésére, és összhangban állt a hadseregnek adott parancsokkal. Kijelentette azt is, hogy Törökország továbbra is támogatja a mérsékelt szíriai felkelőket és a Bassár el-Aszad erői ellen harcoló turkománokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik