Nagyvilág

Azarov volt ukrán kormányfő egy újabb szövetségese lett öngyilkos

Öngyilkos lett Ihor Szotulenko ukrán üzletember, akit a Janukovics-rezsim volt miniszterelnökéhez, Mikola Azarovhoz közel állóként tartottak számon, értesült csütörtökön a TSZN ukrán televízió.

A hírt a rendőrség megerősítette, és közölte, hogy a férfi szerdán reggel hét órakor ugrott ki kijevi lakásának ablakán. A rendőrség tájékoztatása szerint búcsúlevelet hagyott hátra.

Szotulenko korábban az Ukrekszimbank felügyelő bizottságának elnöke, és egy másik ukrán pénzintézet, az Oscsadbank felügyelő bizottsági tagja volt, valamint egy autóimporttal foglalkozó cég tulajdonosa. 2014 szeptemberében egy kijevi bíróság felhalmozott adósságok miatt 375 millió hrivnya, azaz több mint 4,5 milliárd forint elkobzását rendelte el az üzletembertől és cégétől.

Ukrán hírforrások emlékeztettek arra, hogy az Azarov közvetlen környezetéhez tartozók közül Szotulenko idén már a harmadik, aki a hivatalos verzió szerint önkezével vetett véget életének. Február 28-án Mihajlo Csecsetov, az Azarov vezette egykori Régiók Pártja parlamenti frakcióvezetőjének első helyettese ugrott ki a tizenhetedik emeletről.

A férfit halála előtt egy héttel a kijevi főügyészség hivatali visszaéléssel és okmányhamisítással gyanúsította meg. A szintén a Régiók Pártjához tartozó Olekszandr Peklusenko, Zaporizzsja megye volt kormányzója pedig márciusban lőfegyverrel végzett magával otthonában.

Mikola Azarov volt az, aki miniszterelnökként 2013. november 21-én bejelentette, hogy kormánya leállítja Ukrajna európai uniós társulásának felkészülési folyamatát. Ez indította el az először csak európai integrációt, majd teljes hatalomváltást követelő Majdan-tüntetéseket Kijevben. Azarov – akárcsak Viktor Janukovics, a tüntetések nyomán hivatalából eltávolított exállamfő – jelenleg Oroszországban tartózkodik, és egyes hírek szerint a jelenlegi kijevi vezetés megbuktatására szervezkedik.

Ebből a célból hozta létre idén augusztusban az Ukrajna Megmentésének Bizottsága nevű szervezetet Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik