Nagyvilág

Őrizetben a brazil kormánypárt frakcióvezetője

Őrizetbe vették szerdán Brazíliában a kormánypárt szenátusi frakcióvezetőjét a Petrobras állami olajkonszernt érintő korrupciós üggyel összefüggésben.

A Munkáspárt (PT) szenátorát, Delcídio do Amaralt a brazil fővárosban található otthonából reggel vezették el a rendőrök a legfelsőbb bíróság utasítására. Amaral személyében először vettek őrizetbe parlamenti képviselőt a Petrobrasnak az utóbbi évtizedben mintegy 2 milliárd dolláros (1 dollár 293 forint) kárt okozó megvesztegetési botránnyal kapcsolatban.

A G1 hírportál jelentése szerint Amaral megpróbálta akadályozni a Petrobras-ügyben ellene indított nyomozást. A szenátor állítólag felajánlotta az olajkonszern egyik volt menedzserének, hogy segít neki az Egyesült Államokba menekülni, ha nem tanúskodik ellene.

A befolyásos politikus a gyanú szerint több százezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el az egyesült államokbeli Pasadena kőolaj-finomítójának felvásárlásakor.

A Texas szövetségi államban található pasadenai finomító megvétele a Petrobras egyik legvitatottabb üzlete volt az utóbbi években, tekintettel arra, hogy a brazil vállalatóriás közel 1,2 milliárd dollárt fizetett érte a belga Astra Oilnak, amely 2005-ben 42,5 millió dollárért vette meg a létesítményt.

A Petrobras körüli korrupciós botrány több mint egy éve dagad a dél-amerikai országban, és alaposan megtépázta a hosszú ideje hatalmon lévő Munkáspárt és az államfő, Dilma Rousseff tekintélyét. Az ügyben 50 politikus ellen folyik vizsgálat.

Az utóbbi hónapokban többször voltak tömeges, több tízezer embert megmozgató tüntetések Brazília nagyvárosaiban Dilma Rousseff ellen, bár voltak rokonszenvtüntetések is. A kormány népszerűségvesztéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években megtorpant a brazil gazdasági növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik