Külföld

Orbán csodát látott

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 25. 06:48

Szerinte Magyarország a csodával határos módon lábalt ki a súlyos gazdasági válságból.

A magyar kormányfő köszönetét fejezte ki a kiváló kínai-magyar együttműködésért, amikor Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyalt Szucsouban. A tárgyaláson Magyarország a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését kezdeményezte – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az állami hírügynökséggel.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor felidézte, hogy öt éve Magyarország súlyos gazdasági válságban volt, amelyből a csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára.

Orbán Viktor közölte: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a renminbi (a kínai nemzeti deviza) világpénz legyen, támogatja az EU és Kína lehető legszorosabb együttműködését. Magyarország kérte, hogy bővülhessen a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportja, amire a kínai fél nyitott volt.

Szóba került a tárgyaláson a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek és szimbolikusnak nevezett Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának lehetősége. Orbán Viktor röviden tájékoztatta kínai partnerét az EU előtt a következő hónapokban álló súlyos kihívásokról is.

Az első a biztonság Európában

A Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcson előzőleg a magyar kormányfő arról beszélt, hogy szerinte kulcsszerepe van Kínának a globális béke védelmében.

Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve.

A kormányfő szerint a párizsi terrortámadások után minden európai országnak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, mindent meg kell tenni biztonságért, mert mára az a legfontosabb tényezővé vált Európában, ezért Kína szerepe új megközelítést kap a globális béke védelmében.

Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy korábban széles körben terjedt az a vélekedés, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság azt nagyban aláássa, de ma már ennek az ellenkezője látszik, “s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.