Nagyvilág

Hiányolja a bocsánatkérést az orosz külügyminiszter, de nem indítanak háborút

Következménye azonban mindenképp lesz a vadászgép lelövésének, még ha nem is akarnak gondot okozni a török és orosz vállalkozásoknak.

„Oroszország nem tervez háborút indítani Törökország ellen, a török néphez való hozzáállásunk nem változott” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tárgyalt török kollégájával. „Csak a török vezetés felé vannak kérdéseink” – mondta a tárcavezető a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint. A miniszter kifejtette: biztos abban, hogy a török és orosz emberek barátságos viszonya nem a politikusokon múlik, de azután, hogy a török légierő lelőtt egy Szu-24-est, ennek megfelelően felülvizsgálják a két ország kapcsolatát.

Nem ígért semmit

Lavrov közölte: az orosz vezetők nem terveznek Törökországba látogatni, vagy fogadni a török vezetőket. „A török külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy le tudunk ülni és mindent nyugodtan átbeszélni a nemzetközi események fényében. Én viszont nem tettem semmire ígéretet, először nem beszélgetni kell, hanem megvizsgálni minden szemszögből, hogy mi történt” – mondta.

„Nem akarunk mondvacsinált problémákat okozni a török vállalkozásoknak, akiknek nincs felelősségük a történtekben, és nem akarunk a saját cégeinknek sem, akik együttműködnek Törökországgal, de a történteket nem hagyhatjuk szó nélkül” – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Elmondta, hogy török kollégája sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, de próbált mentséget is találni a török légierő lépésére.

„Hogy mit tehet Törökország a helyzet rendezésére?” – tette fel a kérdést Lavrov. „Muszáj levonni azt a következtetést, hogy a hasonló tettek teljességgel elfogadhatatlanok. A török külügyminiszter már elnézést kért, de minden más nyilatkozat a török álláspont megerősítéséről szólt” – közölte a tárcavezető.

Megtervezett provokációnak tartják

Lavrov kitért arra is, hogy az oroszok álláspontja szerint megtervezett provokáció volt a Szu-24-es lelövése. Bírálta a NATO-főtitkár közleményét is, amit szerinte nem is egyeztettek a NATO-tagállamokkal, az egyetlen célja az volt, hogy Törökországot mentegesse. „Ugyanilyen válasz jött az Európai Uniótól is” – tette hozzá.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az esetet nem fogják arra felhasználni, hogy keresztülverjék egy repüléstilalmi övezet létrehozását Szíria északi részén. Azt is mondta, hogy a török repülőgépek évente 1500 alkalommal sértik meg Görögország légterét.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország azt javasolta állampolgárainak, hogy ne menjenek Törökországba, Lavrov azt mondta: ez nem bosszú, valóban terrorfenyegetettséget észleltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik