Nagyvilág

Amerikai tisztviselő: szíriai légtérben lőtték le az orosz vadászgépet

Bassár el-Aszad lehet az incidens legnagyobb nyertese.

Az orosz Szu-24-es már a szíriai légtérben volt, amikor találat érte – mondta a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő. Hozzátette: ezt a vadászgép mozgásának hőérzékelős nyomon követésére alapozzák.

A NATO-tag Törökország hangsúlyozta, hogy többször figyelmeztették a pilótát, hogy a gép török légtérben tartozik, ennek ellenére sem váltott irányt. Az oroszok viszont azt emelték ki, hogy a gépet szíriai légtérben lőtték le és az semmilyen veszélyt nem jelentett Törökországra nézve.

A washingtoni tisztségviselő azt mondta: az orosz gép valóban behatolt a török légtérbe, de ott nem érte találat.

Aszad dörzsöli a tenyerét

Eközben a CNN-en a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpont vezető kutatói arról írtak, hogy az incidens legnagyobb nyertese Bassár el-Aszad szíriai elnök, miután a szíriai rezsim egyik fő ellensége, Törökország szembefordult annak legfőbb védelmezőjével, Oroszországgal. Ez tovább rontja annak az esélyét, hogy nagykoalíció jöjjön létre az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai válság megoldására.

Putyin számára egyébként nem is lehetett volna rosszabb az időzítés, mert eközben az ukrajnai válság is kezd elmélyülni – a Krím félsziget sötétségbe borult, miután felrobbantották az áramellátást biztosító vezetékek tartóoszlopait.

El kell kerülni

Barack Obama éjszaka Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett az ügyről. Egyetértettek abban, hogy el kell kerülni a hasonló esetek megismétlődését, de az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy Törökországnak joga van megvédenie szuverenitását.

Arra, hogy az oroszok és a törökök el akarják kerülni a konfliktus eszkalálódását, az is utal, hogy a Jamal nevű hadihajó kedden az orosz gép lelövése után rendben megkezdhette, és be is fejezte az átkelést a Törökországhoz tartozó Dardanellák tengerszoroson. A hajót a Fekete-tengerről vezényelték a Földközi-tengerre.

A keddi eseményeket itt követtük nyomon. Fenti képünkön: tiltakozó orosz férfi a moszkvai török nagykövetség előtt. (Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik