Nagyvilág

Agyonverhették a Szíriába szökött osztrák tinilányt

Aki egyszer csatlakozik az Iszlám Államhoz, azt már szinte lehetetlen visszahozni, még ha meg is gondolta magát – mondta az osztrák belügyminisztérium szóvivője.

Agyonverhettek egy osztrák tinilányt, aki a barátnőjével Szíriába szökött – írja a Daily Mail. A 17 éves Samra Kesinovic és 16 éves barátnője, Sabina Selimovic még tavaly áprilisban érkezett a polgárháború sújtotta közel-keleti országba, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Most több osztrák lap is azt írta, hogy Samrát agyonverték, amikor megpróbált elszökni a dzsihádista szervezet fővárosából, Rakkából, bár hivatalos kormányzati források erről nem adtak információt, azt közölték, hogy egyedi eseteket nem kommentálnak.

Elkapták az agymosót

A két lány középosztálybeli családban élt, szüleik Boszniából költöztek Ausztriába. Annyit tudnak róluk biztosan, hogy a török fővárosba, Ankarába repültek, majd onnan a dél-törökországi Adanába, azután nyomuk veszett. Később azonban már közösségi oldalakon tűntek fel a fotóik, melyeken Kalasnyikovokkal pózoltak, fegyveres férfiakkal körülvéve. Az osztrák rendőrség szerint ezeket a fotókat fiatal lányok toborzására használták. Később az osztrák kormány arról tájékoztatta családjaikat, hogy az egyik lányt valószínűleg megölték.

Egy Bécsben élő, boszniai származású muszlim hitszónokot tettek felelőssé az osztrák hatóságok a lányok radikalizálódásáért, szerintük kimosta a lányok agyát, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz. A hitszónok ezt tagadta, de novemberben letartóztatták, mert bebizonyosodott, hogy szerepet vállalt egy terrorizmust támogató hálózat munkájában.

Férje jelenlétében üzenhetett

Időközben a francia Paris Match hetilapnak sikerült elérnie Sabinát sms-ben. Azt írta, férjhez ment az Iszlám Állam egy harcosához, de tagadta, hogy terhes lenne és közölte: élvezi az életet Szíriában, ahol szabadabban gyakorolhatja a vallását, mint Ausztriában. Igaz, az is kiderült, hogy a lappal csak úgy sms-ezhetett, hogy a férje is jelen volt és figyelte, mit ír.

Feltételezések szerint egyébként 130 osztrák állampolgár vehet részt a harcokban a dzsihádisták oldalán, szakértők szerint felük a kaukázusi térségből érkezett és a csecsen háború elől menekülve kapott menedékjogot Ausztriában.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője elmondta: érzékelték, hogy egyre több fiatal akar az Iszlám Államhoz csatlakozni. „Ha elkapnánk őket, mielőtt megszöknek, esélyünk lenne a szülőkkel és más intézményekkel együtt kihúzni őket ez alól a befolyás alól” – mondta, hozzátéve: ha valaki már elhagyta az országot, azt már szinte lehetetlen visszahozni, még ha meg is gondolta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik