Nagyvilág

A volt horvát kormányfő szerdán elhagyhatja a börtönt

A zágrábi megyei bíróság tanácsának szerdai döntése alapján Ivo Sanader volt horvát kormányfő még a nap folyamán elhagyhatja a börtönt, óvadék és egyéb óvintézkedés elrendelése nélkül – közöl Kresimir Devcic bírósági szóvivő.

Sanader védőügyvédei újságíróknak elmondták: a megyei bíróság az alkotmánybíróság keddi döntésére hivatkozva szüntette meg a volt kormányfő fogva tartását.

A horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta Sanader ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.

A védelem beadványában arra mutatott rá, hogy Sanadernek joga van szabadlábon védekezni, arra hivatkozva, hogy letelt a törvényben meghatározott legfeljebb három és fél éves határidő, ameddig a vizsgálati fogság Horvátországban tarthat. A volt kormányfő pedig már csaknem négy éve van börtönben, mert Sanadert korábban a bíróság jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügy egyesített perében.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A Zágráb megyei bíróság akkor azzal indokolta döntését, hogy számításai szerint nem telt le a vizsgálati fogság maximális határideje, és emellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik korábbi ítéletére hivatkozott. A vádlott különböző bűncselekmények miatt van őrizetben, s ezeket a fogva tartásban töltött időszakokat nem lehet összeadni – közölték. Jelenleg két másik korrupciós ügyben is folyik eljárás Sanader ellen, azokban viszont még nem született jogerős ítélet.

Sanader ügyvédei az alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért. Érvelésük szerint annak ellenére, hogy különböző ügyekben folyik eljárás a vádlott ellen, már letöltötte azt az időt, ameddig a vizsgálati fogság tarthat. Emellett rámutattak, hogy ügyfelüket korlátozták szabadságában, és megsértették alapvető emberi jogait.

A főügyészség korrupcióellenes hivatala (USKOK) bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, ettől függetlenül a bíróság a vizsgálati fogságot megszüntette. Mihelyt a börtön igazgatósága írásban is megkapja a bíróság határozatát, és Sanader eleget tesz a formai követelményeknek, a vádlott elhagyhatja a börtönt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik