Külföld

A kommunisták és a radikális baloldal is támogatja az új portugál kormányt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 25. 14:58

Negyven évvel a diktatúra vége után Portugáliának először van a kommunisták és a radikális baloldal által támogatott szocialista kormánya, amely ígéretet tett, hogy véget vet a megszorító politikának.

A konzervatív Anibal Cavaco Silva elnök kedden az 54 éves Antonio Costát, a Szocialista Párt vezetőjét volt kénytelen kinevezni kormányfőnek.

Oldalán a görög Szirizához közel álló Baloldali Tömbbel és a Kommunista Párttal Antonio Costa november 10-én megbuktatta Pedro Passos Coelho jobboldali kormányfő kormányát, amely az októberi választások után ismét hivatalba lépett, ám elvesztette abszolút parlamenti többségét.

A választásokon második helyen végzett Szocialista Párt szintén kisebbségi kormányt készül alakítani a két baloldali párt külső támogatásával: ez utóbbiak magában a kormányban nem kérnek helyet, de ígéretet tettek, hogy támogatják az új kabinet politikáját. A baloldalnak együttesen 122 képviselői helye van a 230 fős parlamentben.

Antonio Costa többször is hangoztatta, hogy jövőbeli kormánya a “szocialista programot” veszi alapul, amely tartósan csökkenteni kívánja a deficitet és az adósságot.

A nemzetközi segélyprogram elfogadása után másfél évvel bekövetkezett baloldali fordulat aggodalmakat ébreszt Európában az ország költségvetési kötelezettségvállalásainak betartását illetően.

Antonio Costa elutasítja a bírálatokat, és írásbeli garanciát adott az elnöknek jövőbeli kormányának “stabilitását” és az “európai szabályok betartását” illetően. Határozottan kijelentette, hogy nincs szó az euróövezetből való kilépésről és az adósság újratárgyalásáról.

Tárgyalnia kell azonban a radikális baloldallal olyan, a költségvetési egyensúly szempontjából veszélyes kérdésekről, mint a minimálbér emelése, a nyugdíjak befagyasztásának megszüntetése, illetve a közszféra dolgozóinak bércsökkentésére vonatkozó szabályok visszavonása.

(Time)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.