Élő Nagyvilág

A szír lázadók is leszedtek egy orosz helikoptert

A törökök kedden lelőttek egy orosz gépet a szír határon. Vita van arról még, ki a hibás, de a helyzet pokoli feszült. Élőben követjük az eseményeket.
  • Kedd reggel 9:20-kor a török légierő lelőtte az orosz légierő egyik bombázó vadászgépét. Két verzió létezik: az oroszok szerint a szír légtérben érte a gépet a lövés, a törökök szerint viszont megsértette a repülő az ő légterüket.
  • Az eset a Földközi-tengerhez közeli Latakia tartományban történt, egy levegő-levegő rakétával lőtte le egy török F-16-os a gépet.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök mérges. Súlyos következményekkel fenyegette meg Törökországot, a történteket hátbaszúrásként jellemezte és azzal vádolta a törököket, hogy az Iszlám Állam szövetségesei.
  • Törökország se reagált barátságosan: behívatta az ankarai orosz nagykövetet. Eközben radarképekkel támasztották alá az igazukat, hozzátéve, hogy tízszer szólították fel az orosz gépet, hogy hagyja el a légteret.
  • Törökország NATO-tag, ezért a katonai szövetség magyar idő szerint megbeszélést hívott össze Brüsszelben.
  • Később a mérsékelt szír lázadók bejelentették, hogy egy, a lezuhant bombázó mentésére induló helikoptert is leszedtek Latakia tartományban. A személyzet tíz fős volt és egy fő kivételével túlélte a kényszerleszállást.

Rendkívüli NATO-tanácskozás lesz a lelőtt orosz gép miatt

Törökország kérésére kedden 17 órakor rendkívüli tanácskozást tart a NATO Brüsszelben, a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – tudósít az MTI.

Török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, a légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette a gép legénységét, mielőtt lelőtték. Egy török kormánytisztviselő a Reuters hírügynökséggel közölte: a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult, azt akarták jelezni, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Törökország bekérette az ankarai orosz nagykövetet.

Oroszország szerint viszont a Szu-24-es végig szíriai terület fölött maradt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: hamarosan Vlagyimir Putyin is nyilatkozatot tesz az ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy helytelen lenne bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni, amíg nem rendelkeznek az összes információval.

„Egyelőre nem tudtuk meg az orosz védelmi minisztériumból, mi okozta a gép lezuhanását, de megbízhatóan tudjuk, hogy a gép szíriai légtérben, Szíria felett tartózkodott” – mondta Peszkov.

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta a Szu-24-es repülési adatait, melyeket radarrendszereik rögzítettek. Eszerint a gép a török határtól 11,5 kilométerre csapódott a földbe, de ezt megelőzően mintegy négy kilométer mélyen behatolt a török légtérbe pés öt kilométert tett meg Törökország területén.

A Kreml-közeli Izvesztyija Recep Tayyip Erdogan török államfő fiát igyekszik hírbe hozni az üggyel kapcsolatban: azt írják róla, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, ellenőrzése alatt tartja az olajvezetékeket, melyeket a terrorszervezet használ és azért lőtték le a harci repülőgépet, mert az oroszok épp az Iszlám Állam olajvezetékeit bombázzák.

Lelőttek egy orosz repülőgépet a török-szír határon

Lezuhant egy harci repülőgép Szíriában, a török határ közelében – számolt be a török Habertürk TV. A török hadsereg egy tisztje a Reuters-szel azt közölte: a török légierő F-16-osai lőtték le a gépet, mert megsértette a török légteret. A támadás előtt öt perc alatt tíz alkalommal figyelmeztették a pilótát.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy az orosz légierő gépéről van szó és hozzátették, hogy szerintük kizárólag Szíria légterében tartózkodott a gép, amit szerintük a földről lőttek ki. Egy ideig nem lehetett tudni, hogy melyik ország gépéről van szó, csak azt, hogy egy Szu-24-est lőttek le, ami az orosz és szíriai légierőnél is hadrendben van. Törökország egyébként NATO-tagállam, ezért különösen kényes lehet az ügy.

Egyelőre nem tudni, mi lett a legénység sorsa, de két ejtőernyőt is láttak a gép lezuhanásakor, valószínűleg katapultált a személyzet. A Reuters azt írja: egy szíriai lázadó csoporttól videófelvételt kaptak, amelyen az látszik, hogy egy orosz pilóta súlyos sérülésekkel, mozdulatlanul fekszik a földön, és arról beszélnek, hogy meghalt. A csoport Szíria északnyugati részében tevékenykedik, ahol az Iszlám Állam nincs jelen, de olyan lázadó szervezetek megtalálhatóak, mint a Szabad Szíriai Hadsereg.

A videófelvétel alkalmas lehet a nyugalom megzavarására.

Zaid Benjamin a Twitterre töltött fel egy felvételt a becsapódásról:

A Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet azt közölte, hogy a repülőgép Latakia tartományban csapódott be. Itt található az a légibázis is, ahonnan a szíriai légicsapásokat végrehajtó orosz gépek szállnak fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik