A következő élő közvetítés része A szír lázadók is leszedtek egy orosz helikoptert

Rendkívüli NATO-tanácskozás lesz a lelőtt orosz gép miatt

Putyin szóvivője azt mondta, amíg nem áll rendelkezésre minden információ, nem adnak értékelést. Hamarosan viszont nyilatkozatot tesz az orosz elnök.

Törökország kérésére kedden 17 órakor rendkívüli tanácskozást tart a NATO Brüsszelben, a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – tudósít az MTI.

Török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, a légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette a gép legénységét, mielőtt lelőtték. Egy török kormánytisztviselő a Reuters hírügynökséggel közölte: a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult, azt akarták jelezni, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Törökország bekérette az ankarai orosz nagykövetet.

Oroszország szerint viszont a Szu-24-es végig szíriai terület fölött maradt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: hamarosan Vlagyimir Putyin is nyilatkozatot tesz az ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy helytelen lenne bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni, amíg nem rendelkeznek az összes információval.

„Egyelőre nem tudtuk meg az orosz védelmi minisztériumból, mi okozta a gép lezuhanását, de megbízhatóan tudjuk, hogy a gép szíriai légtérben, Szíria felett tartózkodott” – mondta Peszkov.

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta a Szu-24-es repülési adatait, melyeket radarrendszereik rögzítettek. Eszerint a gép a török határtól 11,5 kilométerre csapódott a földbe, de ezt megelőzően mintegy négy kilométer mélyen behatolt a török légtérbe pés öt kilométert tett meg Törökország területén.

A Kreml-közeli Izvesztyija Recep Tayyip Erdogan török államfő fiát igyekszik hírbe hozni az üggyel kapcsolatban: azt írják róla, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, ellenőrzése alatt tartja az olajvezetékeket, melyeket a terrorszervezet használ és azért lőtték le a harci repülőgépet, mert az oroszok épp az Iszlám Állam olajvezetékeit bombázzák.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik