Nagyvilág

Porosenko a magyar képviselők kettős állampolgárságát vizsgáltatja

Egy kárpátaljai hírportál értesülései szerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek kettős állampolgársággal kapcsolatos átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), a külügyminisztériumot és a határőrséget.

Az elnöki utasítást feltehetően úgy fogják végrehajtani, hogy a határátlépésük során fokozottan ellenőrzik majd a KMKSZ-es képviselőket, nincs-e náluk magyar útlevél vagy személyigazolvány – írta a Novini Zakarpattya kárpátaljai hírportál.

A cikk szerint a külügyminisztérium és az SZBU valószínűleg nem szokványos módon fogja vizsgálni a magyar képviselőket.

A hírre reagálva a Karpatalja.ma beregszászi hírportál hétfő este közölt írásában felteszi a kérdést, hogy miért most és miért éppen a kárpátaljai magyarság képviselőit vette górcső alá az ukrán államfő, amikor nyílt titok, hogy az ukrán honatyák jelentős része rendelkezik két vagy több állampolgársággal. Az orgánum lehetséges okként említi, hogy a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) múlt heti alakuló ülésén az Egységes Centrum (Jedinij Centr) párt mellett a KMKSZ is támogatta a Haza (Batykivscsina) párt közgyűlési elnöki posztra pályázó jelöltjét. Az írás szerint az ukrán államfő pártja, a Szolidaritás (Szolidarnyiszty) és az egykori Régiók Pártjából alakult Újjászületés (Vidrodzsennya) párt megyei képviselői annyira ellenezték a Batykivscsina jelöltjének személyét, hogy botrányos módon ellehetetlenítették a tanácskozást, meghiúsítva ezzel a képviselőtestület elnökének megválasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik