Nagyvilág

Nem heverték ki a négy héttel ezelőtti iskolai mészárlást Svédországban

Főleg menekültek járnak abba az intézménybe, amire karddal támadt egy szélsőséges. Azóta is újra és újra át kell beszélni a gyerekekkel a történteket.

Félnek a gyerekek a svédországi Trollhättanban azóta, hogy négy hete egy maszkos ember a diákokra támadt az addig békés város egyik iskolájában. Egy tinédzserkorú fiú és egy pedagógusasszisztens vesztette életét a támadásban. A környéken sok menekült él, az egyik sebesült egy 15 éves szíriai fiú. Ő alig egy éve van Svédországban. Naponta eljár a helyi ifjúsági klubba, de megviselték a történtek – amellett, hogy a tüdejét is kardszúrás érte, rettenetesen fél, alig tud enni és aludni.

A klubban dolgozó ifjúságsegítő azt mondta: a történteket folyamatosan, napról napra kibeszélik. A Közel-Keletről érkezett diákok megtapasztalták a háborút, a támadás újra előhozta belőlük azokat az érzéseket. A megölt pedagógusasszisztens is sokat járt az ifjúsági klubba, az egyik falat a róla készült fotók borítják. Mindenki példaképként beszél róla.

A királyi pár is meglátogatta őket

Egy 12 éves diák, Ahmed folyékonyan beszélt angolul arról, hogyan szorultak be több órára egy tanterembe a támadás idején. Olyan rémhírek is terjedtek, melyek szerint több támadó is van és ég az épület. Sírtak, kiabáltak – mondta. Megnyugtatta őket, hogy az eset után a svéd király és a királyné ellátogatott a városba, de szüleik nélkül azóta se nagyon mennek sehová.

Egy nyolcéves koszovói kisfiú azt mondta: ő nem tudott arról, hogy mi történt, először azt hitte, azért érkeztek rendőrök az iskolába, mert valaki ellopott valamit. Édesanyja pedig közölte: szereti Trollhättant, de most fél, nehéz elfelejteni, ami történt.

Szegény, de nem veszélyes

A városrész, ahol történt a támadás, a szegényebb környékek közé tartozik, de nem számít veszélyesnek. Sok kikapcsolódási lehetőség nincs, az ifjúsági klubok mellett egy menekültcsalád által működtetett pizzériába lehet menni, és van egy templom is, amit a környékre költözött szíriai keresztényeknek építettek még 2011-ben. A munkanélküliség 12,5 százalékos, miután a környék legnagyobb munkáltatója, a Saab autógyár tönkrement.

A város polgármestere azt mondta: mindenkit sokkoltak a történtek, Svédországban még nem fordult elő ilyesmi. A támadó náci eszméket képviselt, de a városvezető cáfolta, hogy jelentős szélsőjobboldali befolyás lenne náluk. Szerinte egyre jobban sikerül integrálni a menekülteket, megtesznek minden tőlük telhetőt, emellett úgy látja, könnyebb lenne, ha minden uniós ország kivenné a részét a folyamatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik