Nagyvilág

Most kiderül, elkezdődik-e a harmadik világháború

A történteknek komoly következményei lesznek a török-orosz viszonyra nézve.

Ezt mondta kedd délután Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint az orosz vadászgép lelövése hátbaszúrás volt, amit terroristák szövetségesei hajtottak végre. Szerinte a gép 4 kilométerre volt Szíria belsejében, amikor lelőtték, ami nem török légtér.

A török légierő kedd reggel lőtt le egy orosz vadászgépet. A török hadsereg egy tisztje a Reutersszel azt közölte: a török légierő F-16-osai lőtték le a gépet, mert megsértette a török légteret. A támadás előtt öt perc alatt tíz alkalommal figyelmeztették a pilótát.

Ez a napokban már a sokadik hasonló légtérsértésük volt. A gép két pilótája katapultált, különböző módon, de mindketten meghaltak.

Putyin ugat

A Reuters azt írja: egy szíriai lázadó csoporttól videófelvételt kaptak, amelyen az látszik, hogy egy orosz pilóta súlyos sérülésekkel, mozdulatlanul fekszik a földön, és arról beszélnek, hogy meghalt. A csoport Szíria északnyugati részében tevékenykedik, ahol az Iszlám Állam nincs jelen, de olyan lázadó szervezetek megtalálhatóak, mint a Szabad Szíriai Hadsereg.

Deák András Oroszország-szakértő szerint nem véletlen, hogy Putyin csak lassan szólalt meg az ügyről. Deák szerint az oroszok eleve óvatosak a konfliktusban, mert nem érdekük eszkalálni a helyzetet Szíriában.

De nem harap

Putyin szavai durvának hangozhatnak, de mégiscsak szavak. Deák is diplomáciai választ várt, és a határozott mondatok hiába határozottak, attól még ez diplomáciai válasz marad.

Deák azt mondja, két ok is van, amiért az oroszoknak nem érdeke bármilyen válaszcsapás. Az egyik az, hogy Szíriában éppen most formálódik egy NATO-Oroszország szövetség, névleg az Iszlám Állam ellen. Az oroszok nem szeretnék, ha ez nem jönne létre. Emellett pedig komoly kereskedelmi ügyeik vannak Törökországgal, amikben sokszor szükségük is van a török segítségre.

Harmadik világháború

Ennek ellenére az orosz vadászgép lelövése nagyon komoly konfliktus, és még annál is komolyabb nemzetközi ügy. A Szovjetunió felbomlása óta ennyire nyílt konfliktus talán nem is volt NATO-tagország és Oroszország között. Ennek ellenére valószínű, hogy komoly következménye nem lesz az ügynek.

A konfliktus egyébként nem meglepő. Az oroszok és a törökök rendszeresen a harc különböző oldalán állnak Szíriában. Putyin névleg az Iszlám Államot bombázza, valójában viszont inkább az Aszad elnökkel szembenálló felkelőket lövi. Közéjük tartoznak a turkománok is, akiket az oroszok rendszeresen lőttek. A törökök viszont szövetségesnek tekintik őket, ezért többször is felszólították Oroszországot, hogy hagyja abba, amit csinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik