Nagyvilág

Kanada nem kér az egyedülálló szír férfiakból

Az új, esélyegyenlőség kormányaként elkönyvelt kanadai kabinet meglepő tervvel állt elő: egyedülálló szír férfiakat nem hajlandóak befogadni – írja a Telegraph.

Ennek oka, hogy Kanada szerint ezek a férfiak biztonsági kockázatot hordozhatnak, potenciális terroristák bújhatnak meg közöttük. Így a családok mellett csak az egyedülálló nők, illetve gyerekek számíthatnak menedékre.

Philip Couillard, Québec tartományának vezetője így indokolta a döntést:

Minden menekült sebezhető, de közülük néhányan még sebezhetőbbek másoknál: például a nők, a családok és az elnyomott vallási kisebbségek tagjai.

Faisal Alazem, a Szíriai-Kanadai Tanács tagja szerint a döntés “egy kompromisszum”. És bár úgy látja, nem ez az ideális módja a sebezhető emberek megvédésének, Párizs megváltoztatta a közvélekedés dinamikáját.

A nemrégiben megválasztott Justin Trudeau kormányát erős kritika érte, miután vállalták, hogy 25 ezer menekültet áttelepítenek a jordániai, libanoni, illetve törökországi menekülttáborokból Kanadába. Az ország jordániai nagykövete szerint az 1,2 milliárd dollárosra becsült műveletet már december elsején megkezdik. A terv pontos részletei viszont csak később derülnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik