Nagyvilág

Ezt a balhét el fogják engedni az oroszok

Nem valószínű, hogy eszkalálódik bármilyen konfliktus Oroszország és Törökország között az orosz vadászgép lelövése miatt, mondja Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője. Ugyan az elmúlt időszakban sok kérdésben merült fel érdekellentét köztük – Szíria kapcsán nagyon erősen, de a két fél hagyományosan versenytárs Közép-Ázsiában -, nem valószínű, hogy megengedhetik maguknak a nyílt és teljes szakítást.

Szalai szerint a török külpolitikának az egyik központi eleme az, hogy a térségben energetikai elosztó-központtá váljanak. Ez az oroszok nélkül aligha elkepzelhető. Ráadásul szerinte Erdogan és Davutoglu külpolitikája erősen megosztó volt a térségben, bizonyos mértékben el is szigetelődtek miatta, legalábbis a török ellenzék szerint, az orosz kapcsolat elvesztését Szalai szerint ezek után nem engedhetik meg. Szíria kapcsán pedig az oroszok arra játszanak, hogy közelítsék a lázadókat Aszadhoz az Iszlám Állam ellen, ezt a törökök nélkül nem tudják megcsinálni

Komoly szavak, amik elhangoznak, de ezek még mind politikai nyilatkozatok, mondja Szalai.

Ő arra számít, hogy középtávon nem lesz komoly hatása, maximum az egyébként is feszült kapcsolat lesz egy kicsit feszültebb.

Szalai azt mondja, a hatalmi érdekek nem nagyon változtak, szerinte a külpolitika sem fog, egy kicsit még szidják egymást, de ő nagyon meglepődne, ha ennek komoly következményei lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik