Nagyvilág

A kilátástalanság és a pénz visz az Iszlám Államhoz – meg a mérnökdiploma

Hiába mondja azt a magyar miniszterelnök, hogy minden terrorista migráns, ez nem több a világ populista leegyszerűsítésénél. A valóság ezzel szemben az, hogy egyre többen menekülnek a fejlett világból dzsihádistának.

Logikus a muszlimok Európába áramlása és a felfokozott terrorizmus közötti kapcsolat, jelentette ki Orbán Viktor a Politicónak adott interjújában. Majd hozzátette, igen, ő populista, de szerinte ez nem jelent mást, mint az embereket szolgálni.

Lehet, hogy migráns, csak épp EU-s állampolgár

Mondjuk Orbán szavainak kicsit ellentmond, hogy az Independent szerint Párizs támadói közül elég sokan uniós állampolgárok.

  • Abdelhamid Abaaoud (27) belga állampolgár,
  • Bilal Hadfi (20) Belgiumban élő francia állampolgár,
  • Hamza Attou (21) belga állampolgár és
  • Ibrahim Abdeslam (31) Belgiumban élő francia állampolgár,
  • Ismaël Omar Mostefaï (29) francia állampolgár,
  • Mohamed Amri (27) marokkói születésű francia állampolgár,
  • Samy Amimour (28) francia állampolgár,
  • Salah Abdeslam (26) Belgiumban élő francia állampolgár.

Amerika is ráfeszült, de itt egy holland katona

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok között is kitört a verseny, a párizsi terrortámadás után nem akarnak menekültet látni az országban, Ted Cruz, Marco Rubio és Donald Trump sem. A legkeményebb azonban Chris Christie, New Jersey kormányzója, aki egy rádióműsorban kijelentette, hogy még egy öt évnél fiatalabb árvát sem fogadna be Szíriából.

Írtunk korábban a holland Israfil Yilmazról, aki azt állítja, az Iszlám Állam oldalán harcol Szíriában, az önjelölt kalifátusban eltöltött mindennapjairól pedig blogot vezet. Israfil Yilmaz török származású, de a Holland Királyi Hadsereg katonája volt, 2013-ban hagyta ott a hadsereget, azért, hogy az ISIS oldalán megdöntsék Bassár el-Aszad rezsimjét.

Diplomások, mérnökök

Diego Gambetta szociológus és Steffen Hertog professzor könyvet írtak az Iszlám Állam harcosairól arról, hogy milyen végzettségük van.

Az összegyűjtött adatok elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy több mint kétszer annyi mérnök harcol a különböző, erőszakos terrorszervezetekben, mint például iszlám tanulmányok végzetséggel rendelkező.

Érdekesség, hogy Gambetta és Hertog megvizsgálták a nem iszlám terrorszervezetek ilyen jellegű összetételét is, a szélsőbaloldali, anarchista csoportosulásokban a humán végzettség dominál, elenyésző a mérnök.

A kutatók szerint azonban ennek nincs köze a mérnökök technikai tudásához, vagy ahhoz, hogy ők aktívabbak lennének egy bölcsésznél a közösségi oldalakon. Gambetta és Hertog szerint a terrorcsoportok nem feltétlenül a szaktudást keresik, nem kell nekik sok mérnök, a Hamasz legtöbb mérnöke is hétköznapi, adminisztratív feladatokat lát el.

A világnézet miatt

Az okokkal kapcsolatban két kutató arra a következtetésre jutott, hogy egy mérnök hétszer nagyobb valószínűséggel lesz vallásos (akár iszlamista is, a lényeg, hogy fogékonyabb a hitre) és konzervatív egyszerre, mint egy szociológus.

(MTI/EPA/Jahja Arhab)
(MTI/EPA/Jahja Arhab)

És innen már csak egy lépés Gambetta és Hertog szerint az, hogy összekapcsolódjon ez az attitűd a válaszkeresés igényével, amit előszeretettel kínálnak is az iszlamista terrorszervezetek.

De azt fontos leszögezni, hogy az összes mérnök töredéke lesz csak harcos valamelyik terrorszervezetben.

Nincs visszaút

Dounia Bouzar egy francia egyesületet vezet, a céljuk, hogy segítsék a korábban radikalizálódott dzsihádistákat a „leszokásban”, a francia belügyi tárcával is együttműködnek. Az RFI interjút készített Bouzarral, aki azt mondja, az egyesület megalakulása, 2014 áprilisa és decembere között 325 család fordult hozzájuk segítségért.

Másfél év alatt 700 radikalizálódott iszlamista fordult meg náluk, hatvan százalékuk nem muszlim családból származik, így az egyesület vezetője szerint azt sem lehet kategóriák közé szorítani, hogy ki a fogékony a dzsihadista eszmékre.

Bouzar azt mondja, amikor valakit végleg beránt a dolog, amikor elveszítik az individuumot, amikor már nincs érzelem és robotként kezd el valaki viselkedni, onnan már nincs visszaút, szinte kizárt a deradikalizálás.

Bouzar azonban mond egy kivételt, megemlít egy Léa nevű lányt, akit azért tartóztattak le a franciák, mert több társával egy mecset ellen tervezett merényletet. Léa az egyesülethez került, ma már ott is dolgozik. Bouzar szerint nagyjából összesen ötven embert sikerült jó útra téríteniük.

Magyar ISIS-mérnökök?

Korábban megírtuk az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársának véleményét, aki azt mondta, 12-15 magyarról biztosan tudni, akik az Iszlám Állam zsoldosai, de ennek akár a nyolcszorosa is lehetséges. Ehhez hozzá kell adni azt a 11 főt is, akikről az OKI úgy tudja, hogy az Aszadot támogató erők oldalán estek el a damaszkuszi reptérért folytatott harcokban.

Póczik Szilveszter szerint a magyarok többsége korábban vagy a francia idegenlégióban ,vagy a balkáni háborúban szerezhetett tapasztalatot. A terrorszervezet akár félmilliós zsoldot is fizet nekik, ami csábító lehet egy olyan embernek, akinek Magyarországon semmiféle jövőképe nincs.

Pócsik mondatai után levelet küldtünk a Terrorelhárítási Központnak, tudnak-e ISIS-zsoldos magyarokról.

A következő választ küldték a 24.hu-nak: „a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a Terrorelhárítási Központnak (TEK) nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot.”

(The Washington Post, Cambridge University Press, rfi.fr)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik