Nagyvilág

„A CIA veszélyesen alulértékeli az Iszlám Államot”

Egy volt amerikai hírszerző tiszt szerint a dzsihádisták pontosan tudják, hogy egy támadásnak nem kell olyan bonyolultnak lennie, mint a World Trade Center ledöntésének.

Az Egyesült Államok hírszerzése nem hajtja végre kötelességét, ami Amerika megvédése az Iszlám Állam jövőbeni támadásaival szemben – mondta a Telegraphnak egy volt hírszerző tiszt. Derek Harvey, aki hírszerző ügynökként és tanácsadóként az iraki, afganisztáni és pakisztáni helyzettel foglalkozott, azt mondta: a CIA veszélyesen hibás következtetéseket von le a dzsihádista csoportról.

Nem magányos farkasok

„John Brennan CIA-igazgató és a többiek alulértékelik az Iszlám Államot és nem értik a szándékaikat” – mondta Harvey, hozzátéve, hogy azt sem tudja, egyáltalán olvassák-e a Dabiqot, az Iszlám Állam propagandalapját, vagy tanulmányozzák-e a beszédeiket.

Egészen a párizsi terrortámadásig az amerikai hírszerzés azt gondolta, hogy az Iszlám Állam az iraki és szíriai háborúkra koncentrál, a nyugati országokban végrehajtott terrortámadást önkéntes követőikre hagyják. Harvey szerint ez is tévhit, a merénylők nem magányos farkasok, központilag szervezett műveleteket hajtanak végre a Nyugat ellen.

Harvey, aki Irakban a Védelmi Hírszerző Ügynökségnek dolgozott, később pedig a védelmi minisztérium központi parancsnokságának afganisztáni és pakisztáni igazgatója volt, azt mondta: azért lépett ki, mert frusztrálta, hogy a hírszerzésből hiányzik a kreatív gondolkodás, ha a dzsihádista lázadókról van szó. Pedig az Iszlám Állam sokban különbözik a korábban ismert al-Kaidától: a tapasztaltságnak itt nincs akkora jelentősége, a kulcspozíciókat fiatalok töltik be. A hírszerzés nem sok figyelmet fordít az ő ideológiai és műveltségi hátterükre.

Fenntartani a félelmet

A Telegraphnak nyilatkozó volt hírszerző azt is mondta, hogy a Nyugat elleni terrorakciókat kitervelő emberek jó részét ismeri azokból az időkből, amikor Irakban volt ügynök. Szerinte az Iszlám Állam terroristáinak szándéka nem annyira az, hogy tömegesen öljenek meg embereket, inkább kisebb támadásokat hajtanak végre, hogy fenntartsák a félelmet a nyugati társadalmakban.

„Az Iszlám Állam pontosan érti, hogy egy támadásnak nem kell olyan bonyolultnak lennie, mint a 2001. szeptember 11-inek. Nekik elég, ha elhelyeznek egy bombát egy taxiban, odahívják valahová, közben a sofőr azt sem tudja, mit visz” – fejtette ki.

A párizsi terrortámadással az is a dzsihádisták szándéka lehetett, hogy feszültséget keltsenek a muszlimok és a társadalom többi része, valamint a helyiek és a bevándorlók között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik