Nagyvilág

„Olyan mint egy zombiapokalipszis” – megszólalt egy Brüsszelben élő magyar

A párizsi merényletek óta rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be egész Európában. Míg Magyarországon ebből csupán annyit érzékelni, hogy Budapesten egyre több a fegyveres rendőr és katona, addig a belga fővárosban a legmagasabb, négyes fokozatú szintre emelték a terrorkészültséget. Hogy milyen félelemben élni, arról egy Brüsszelben élő magyar mesélt a 24.hu-nak.

Bianka 26 éves, szeptember óta tölti szakmai gyakorlatát Brüsszelben egy multinacionális cégnél, amely pár méterre van az Európai Bizottság épületétől.  És mindössze négy metrómegállóra lakik a hírhedt, terroristák által kedvelt Molenbeek kerülettől.

Bianka szerint a párizsi merényletek előtt Brüsszel teljesen nyugodt volt, egyáltalán nem lehetett látni rendőröket az utcán, leszámítva az Európai Bizottság épületét, amit már akkor is fegyveres katonák őriztek. Párizs viszont mindent megváltoztatott: bár számították rá, hogy lesznek biztonsági szigorítások, arra nem, hogy ilyen komolyak. Három napja a terroristák utáni hajsza miatt a hatóságok azt sem ajánlják, hogy az emberek elhagyják otthonaikat.

Olyan, mint egy zombi-apokalipszis. Az utcák teljesen elnéptelenedtek, nyomasztó, idegen érzés kilépni. Folyamatos a szirénázás, minden kocsit beriasztottak, nehogy bombát tegyenek alájuk. A családok otthon maradnak, szinte csak férfiakat látni az utcán – mesélte.

A közhangulatról árulkodik, hogy

az emberek próbálnak nyugodtak maradni, nem pánikolni, de ez nem könnyű, miután a médiumok állandóan evakuálásokról, terrorveszélyről cikkeznek.

Az sem segített neki, hogy a munkahelye ablakából rálátott arra az autóra, ami miatt múlt héten bombariadót hirdettek. És már az Európai Bizottság épületét sem csak katonák őrzik: mesterlövészek állnak készenlétben a tetőn.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Bianka szerint ilyen helyzetben a legtöbb, amit az emberek a védelmükben tehetnek, hogy együttműködnek a hatóságokkal, amennyire csak lehet. Például egy vasárnap esti rendőri akció során arra kérték a brüsszelieket: maradjanak távol az ablakoktól, kapcsolják le a villanyokat és ne posztoljanak információt az eseményekről a közösségi oldalakra. Persze van, amit nem lehet betartani: arra kérni az embereket egy városban, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, az „nem reális”.

 Nem szabad, hogy a félelem meg a pánik úrrá legyen rajtad, mert eltorzíthat. Nem lehet minden autóban vagy csomagban gyanúsat látni, de jobban kell figyelni a környezetet, mint korábban.

A muszlimokkal kapcsolatban úgy véli: nagyszámú iszlám közösség él Brüsszelben, ezért most különösen figyelni kell rájuk, nehogy radikalizálódjanak attól, hogy a többség elutasítja őket a terrortámadások miatt. A menekültek beengedését ésszerű keretek között, de szigorítaná, Schengen koncepcióját viszont szerinte újra kéne gondolni. Ugyanis a szabad átjárhatóság miatt fogalma sincs a hatóságoknak, hogy egyáltalán még Belgiumban vannak-e a keresett terroristák.

Bianka ösztöndíja december végén jár le Brüsszelben, így felmerült a kérdés, nem dönt-e inkább úgy, hogy hagyja az egészet és hazajön előbb:

Megfordult a fejemben, de az szintén egy pánikreakció lenne tőlem.  Csak azért is maradok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik