Nagyvilág

Megnehezíti a terroristák pénzügyeit Franciaország

A párizsi merénylők trafikokban megvásárolható, eldobható bankkártyákon bonyolították fizetnivalóikat.

Lépéseket tesz a terrorizmus finanszírozása ellen a francia kormány, az intézkedések között szerepel, hogy korlátozzák a trafikokban, személyi okmányok nélkül megvásárolható feltöltős bankkártyák forgalmazását – tudósít az MTI.

A francia kormány szerint ilyen bankkártyákkal finanszírozták a november 13-i párizsi merényleteket. Rendeletben írnák elő, hogy a kártyák megvásárlásához személyi igazolványt kelljen bemutatni. Michael Sapin pénzügyminiszter azt mondta: a terroristák nem akarnak nyomokat hagyni, kis összegekben fizetnek – a feltöltős bankkártyákra például évente 2500 eurót lehet befizetni.

A terrorellenes intézkedések keretében a jövőben biztosítják a pénzügyminisztérium pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni részlege számára, hogy hozzáférjenek a titkosszolgálatoknál nyilvántartott személyek listájához. Amennyiben egy adott személy esetén ténylegessé válik a terrorveszély, minden vagyonát és bankszámláját azonnal zárolnák, autóját, ingatlanjait lefoglalhatnák a hatóságok.

Sapin azt is közölte, hogy kérni fogja az uniós tagállamoktól, hogy gyorsítsák fel a pénzmosás elleni európai direktíva megvalósítását – ezt eredetileg 2017-re tervezték. „Szimpátiaüzeneteket már kaptunk külföldi kollégáinktól, de az érzelmességen túl akcióba kell lépni” – mondta. Hozzátette: kezdeményezik azt is, hogy az európai államok jobban hozzáférjenek a Swift pénzügyi tranzakciókhoz – a nemzetközi átutalások 90 százaléka ugyanis ezen, az Egyesült Államok által ellenőrzött rendszeren keresztül történik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik