Nagyvilág

Megérkezett az Ukrajnából kimentett 149 kelet-ukrajnai lengyel

Leszállt hétfő este az észak-lengyelországi Malbork mellett fekvő katonai repülőtéren az a négy repülőgép, amelynek fedélzetén az ukrán válság miatt hazatelepítést kérő 149 kelet-ukrajnai lengyel érkezett Lengyelországba.

A hazatelepítetteket a repülőtéren Beata Szydlo lengyel kormányfő, Mariusz Blaszczak belügyminiszter, valamint Antoni Macierewicz védelmi miniszter üdvözölte.

“Isten hozta önöket, Lengyelország az otthonuk, mindent megteszünk, hogy biztonságban érezzék magukat” – mondta Szydlo a hazatelepítetteknek. A lengyel kormányfő megköszönte az ukrán hatóságoknak az evakuációban vállalt közreműködését, és azt ígérte, ezentúl befogadnak minden lengyelt, aki haza szeretne települni.

A szeparatisták támadásainak kitett délkelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol lengyel nemzetiségű lakosai az év eleje óta több alkalommal fordultak hazatérési kérelemmel a lengyel politikai vezetőkhöz arra hivatkozva, hogy veszélyeztetve érzik magukat. Kérésük teljesítését még az októberi parlamenti választások előtt helyezte kilátásba Grzegorz Schetyna akkori külügyminiszter, azt megelőzően a jelenleg kormányon lévő nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) szorgalmazta.

A lengyel közszolgálati televízió hétfőn közölte, hogy a 149 fős csoportban a mariupoli lengyelek mellett a kelet-ukrajnai Donyec-medencének az oroszbarát szeparatisták által lefoglalt területeinek lengyel nemzetiségű lakosai is vannak, akik idén januárban nem tudtak részt venni az akkor végrehajtott és egyszerinek nyilvánított, 178 lengyelt hazatelepítő akcióban.

A lengyel sajtóértesülések szerint több tucat további kelet-ukrajnai lengyel más utakon – többek között vonaton – érkezik a napokban Lengyelországba. Az összesen mintegy 190 hazatelepülő lengyelt egy féléves adaptációs programban részesítik, amelynek során az érkezők állandó lakhatási engedélyért folyamodnak, alapvető ellátást kapnak.

Beata Szydlo még hétfő délelőtt elmondta: a PiS a kormányzás első 100 napja során a Lengyelországtól keletre lévő országokban élő lengyelek hazatelepítését megkönnyítő törvényjavaslatot terjeszt elő.

Lengyelország 2000 óta folytatja a keleten élő lengyelek hazatelepítési programját. Ez a volt Szovjetunió ázsiai részébe főleg 1940-41-ben, az akkori Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után elhurcolt lengyelek és utódaik hazatérését célozza. Mivel a program a volt Szovjetunió európai részében élőkre nem vonatkozik, a kelet-ukrajnai lengyeleket eddig kivételes eljárás során, külön keretből kellett hazatelepíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik