Külföld

Tű a szénakazalban – így csúsztak ki a terroristák a hatóságok kezei közül

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 11. 22. 17:32

Franciaországban 1400 embert kellene 24 órás megfigyelés alatt tartani, de az ehhez szükséges állomány tizede sem áll a hatóságok rendelkezésére.

A hatóságoknak számos lehetőségük lett volna még a párizsi merényletek előtt, hogy lekapcsolják az elkövetőket – írja összeállításában a Reuters.

Nem volt bizonyíték

A hírügynökségnek egy török biztonsági forrás elmondta: még januárban elfogták Brahim Abdeslamot Törökországban, majd kiadták Belgiumnak azzal a figyelmeztetéssel együtt, hogy a férfi radikalizálódott. A gyanú szerint Szíriában csatlakozni akart az Iszlám Államhoz. Belgiumi kihallgatásakor viszont a férfi letagadta, hogy bármi köze lenne a szélsőségesekhez, ugyanígy tett testvére, Salah is. Szabadon engedték őket, miután nem volt bizonyíték arra, hogy bármire készülnének.

Múlt pénteken Brahim a párizsi Le Comptoir Voltaire bárnál felrobbantotta magát, magával rántva a halálba még egy embert. Salah szintén részt vett a merényletekben, őt most is keresik. A hatóságok tudomása szerint a párizsi támadás után visszatért Belgiumba. Két letartóztatott férfi, Mohamed Amri és Hamza Attou azt vallotta, hogy ők vitték Salah Abdeslamot Brüsszelbe, miután a férfi telefonált nekik, hogy lerobbant az autója. Útközben a rendőrök háromszor is megállították őket, de tovább is mehettek, mert akkor még nem tudták, hogy köze lehet a merénylethez.

Azt sem tudták, hogy visszajött Európába

A nemzetbiztonságra veszélyes személyként tartották nyilván a francia hatóságok Ismail Omar Mostefai-t, aki a Bataclanban robbantotta fel magát. Az algériai származású férfi 2010-ben került az állambiztonsági szervek látókörébe. Egy magas rangú török kormánytisztviselő a Reutersnak elmondta: Ankara tavaly decemberben és idén júniusban is levelet küldött Párizsba, melyben figyelmeztettek, hogy a férfi kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. A francia hatóságok csak a múlt pénteki merénylet után reagáltak.

Abdelhamid Abaaoud, akit a terrorakció kitervelőjeként tartanak számon és szerdán a saint-denis-i rendőrségi rajtaütés során meghalt, ugyancsak jól ismert személy volt a hatóságok számára. Januárban a hatóságok meggyanúsították, hogy egy rendőr elrablását és megölését tervezte, de februárban már az Iszlám Állam magazinja közölt vele interjút, amiben arról számolt be, hogy visszatért Szíriába. A francia hatóságok nem is tudtak arról, hogy megint Európában van, csak a párizsi terrortámadás után, Marokkóból kaptak erről fülest.

Egy volt francia bíró, Marc Trevidic arról számolt be, hogy augusztusban kihallgatott egy Szíriából visszatérő férfit, aki azt mondta: az Iszlám Állam azzal bízta meg, hogy egy koncerthelyszín ellen hajtson végre támadást. Azt viszont még nem tudta, hogy melyik helyszínre csaptak volna le.

Igyekeznek eltűnni a hatóságok látóköréből

A nyomozók figyelme az elmúlt években ráterelődött azokra a férfiakra és nőkre, akik Európában nőttek fel, de Szíriába utaztak kiképzésre és a harcokban való részvétel céljából. Mivel azonban egyre többen vannak, a hatóságok nem győzik tartani velük a lépést. A francia hatóságok becslése szerint 1400 embert kellene 24 órás megfigyelés alatt tartani, de tizedannyi nyomozó áll a hatóságok rendelkezésére, mint amennyire szükség lenne ehhez.

Szakértők szerint a legnagyobb kihívást viszont az jelenti, hogy eldöntsék, mennyire veszélyes valaki. Ha egy nagyobb műveletet készítenek elő, akkor a benne részt vevők hónapokig igyekeznek eltűnni a hatóságok látóköréből, igyekeznek nem csinálni semmi gyanúsat, így a folyamatos megfigyelésüket sem tudják fenntartani. Olyan ez, mint tűt keresni a szénakazalban – mondta Roland Jacquard, a párizsi székhelyű Nemzetközi Terrorizmus-megfigyelő Szervezet elnöke.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.