Nagyvilág

Tű a szénakazalban – így csúsztak ki a terroristák a hatóságok kezei közül

Franciaországban 1400 embert kellene 24 órás megfigyelés alatt tartani, de az ehhez szükséges állomány tizede sem áll a hatóságok rendelkezésére.

A hatóságoknak számos lehetőségük lett volna még a párizsi merényletek előtt, hogy lekapcsolják az elkövetőket – írja összeállításában a Reuters.

Nem volt bizonyíték

A hírügynökségnek egy török biztonsági forrás elmondta: még januárban elfogták Brahim Abdeslamot Törökországban, majd kiadták Belgiumnak azzal a figyelmeztetéssel együtt, hogy a férfi radikalizálódott. A gyanú szerint Szíriában csatlakozni akart az Iszlám Államhoz. Belgiumi kihallgatásakor viszont a férfi letagadta, hogy bármi köze lenne a szélsőségesekhez, ugyanígy tett testvére, Salah is. Szabadon engedték őket, miután nem volt bizonyíték arra, hogy bármire készülnének.

Múlt pénteken Brahim a párizsi Le Comptoir Voltaire bárnál felrobbantotta magát, magával rántva a halálba még egy embert. Salah szintén részt vett a merényletekben, őt most is keresik. A hatóságok tudomása szerint a párizsi támadás után visszatért Belgiumba. Két letartóztatott férfi, Mohamed Amri és Hamza Attou azt vallotta, hogy ők vitték Salah Abdeslamot Brüsszelbe, miután a férfi telefonált nekik, hogy lerobbant az autója. Útközben a rendőrök háromszor is megállították őket, de tovább is mehettek, mert akkor még nem tudták, hogy köze lehet a merénylethez.

Azt sem tudták, hogy visszajött Európába

A nemzetbiztonságra veszélyes személyként tartották nyilván a francia hatóságok Ismail Omar Mostefai-t, aki a Bataclanban robbantotta fel magát. Az algériai származású férfi 2010-ben került az állambiztonsági szervek látókörébe. Egy magas rangú török kormánytisztviselő a Reutersnak elmondta: Ankara tavaly decemberben és idén júniusban is levelet küldött Párizsba, melyben figyelmeztettek, hogy a férfi kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. A francia hatóságok csak a múlt pénteki merénylet után reagáltak.

Abdelhamid Abaaoud, akit a terrorakció kitervelőjeként tartanak számon és szerdán a saint-denis-i rendőrségi rajtaütés során meghalt, ugyancsak jól ismert személy volt a hatóságok számára. Januárban a hatóságok meggyanúsították, hogy egy rendőr elrablását és megölését tervezte, de februárban már az Iszlám Állam magazinja közölt vele interjút, amiben arról számolt be, hogy visszatért Szíriába. A francia hatóságok nem is tudtak arról, hogy megint Európában van, csak a párizsi terrortámadás után, Marokkóból kaptak erről fülest.

Egy volt francia bíró, Marc Trevidic arról számolt be, hogy augusztusban kihallgatott egy Szíriából visszatérő férfit, aki azt mondta: az Iszlám Állam azzal bízta meg, hogy egy koncerthelyszín ellen hajtson végre támadást. Azt viszont még nem tudta, hogy melyik helyszínre csaptak volna le.

Igyekeznek eltűnni a hatóságok látóköréből

A nyomozók figyelme az elmúlt években ráterelődött azokra a férfiakra és nőkre, akik Európában nőttek fel, de Szíriába utaztak kiképzésre és a harcokban való részvétel céljából. Mivel azonban egyre többen vannak, a hatóságok nem győzik tartani velük a lépést. A francia hatóságok becslése szerint 1400 embert kellene 24 órás megfigyelés alatt tartani, de tizedannyi nyomozó áll a hatóságok rendelkezésére, mint amennyire szükség lenne ehhez.

Szakértők szerint a legnagyobb kihívást viszont az jelenti, hogy eldöntsék, mennyire veszélyes valaki. Ha egy nagyobb műveletet készítenek elő, akkor a benne részt vevők hónapokig igyekeznek eltűnni a hatóságok látóköréből, igyekeznek nem csinálni semmi gyanúsat, így a folyamatos megfigyelésüket sem tudják fenntartani. Olyan ez, mint tűt keresni a szénakazalban – mondta Roland Jacquard, a párizsi székhelyű Nemzetközi Terrorizmus-megfigyelő Szervezet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik